Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Se mnou a s manželem žije náš syn se svou přítelkyní – oběma je 21 let. Synova přítelkyně je na mateřské dovolené MD a nemá příjmy. Syn je OSVČ, výdaje si uplatňuje procentem, proto si nemůže uplatnit odpočty - slevu na dani na jejich společného syna – narozen 18.5.2016. Můžu si uplatnit v tomto případě odpočty – slevu na dani na jejich syna jako na svého vnuka já? Děkuji, Zdislava

ODPOVĚĎ:
Prarodič může uplatnit daňové zvýhodnění v případě, že žije s dítětem ve společně hospodařící domácnosti a rodiče dítěte nemají příjmy, z nichž by si mohli daňové zvýhodnění uplatnit. Pokud má syn příjmy z podnikání alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy, nemůžete si jako prarodič daňové zvýhodnění uplatnit. Pokud má Váš syn příjmy, které mu umožňují uplatnit daňové zvýhodnění na děti, ale rozhodne se uplatnit výdaje stanovené paušální částkou z příjmů, není to důvod pro uplatnění daňového zvýhodnění prarodiči.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.