Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem rozvedená od roku 2013. S exmanželem jsme měli ve společném jmění manželů SJM byt. Po rozvodu manželství byt zůstal dle soudního rozsudku a po naší dohodě ex manželovi jako výluční vlastnictví. 2015 byt prodal a 04/2016 mi přišla z Finančního úřadu výzva k podání daňového přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí.

Jsem tam uvedena jako solidární poplatník. Můj ex manžel daňové přiznání podal a vyžaduje po mě, abych zaplatila polovinu daně. Z katastru nemovitostí jsem vymazána nebyla. Hrozí mi nějaká sankce z FÚ, když polovinu daně nezaplatím? Podotýkám, že z prodeje bytu jsem od ex manžela nepožadovala žádné peníze, tudíž nevidím důvod, abych platila daň. Jak mám postupovat, abych předešla problémům s FÚ? (poslat kopii soudního rozhodnutí, že nejsem vlastník i když jsem z katastru nemovitostí vymazána nebyla? popř. jak ještě postupovat). Děkuji, Karolina

ODPOVĚĎ:
Pokud jste na základě rozhodnutí soudu, v němž byl byt přikázán bývalému manželovi (nebo v důsledku rozvodu a dohody o vypořádání SJM), nenechali vlastnické právo v katastru nemovitostí přepsat na manžela, tak byt zůstal pravděpodobně zapsán jako společné jmění manželů. Proto po Vás nyní finanční úřad daň požaduje. Doporučovala bych finančnímu úřadu zaslat sdělení, že jste rozvedeni, doložit rozsudek o rozvodu a dohodu o vypořádání SJM a sdělení, že peníze z prodeje bytu byly všechny poukázány manželovi. Pokud jste se vypořádali tak, že byt zůstal ve vlastnictví bývalého manžela, rozhodně po Vás on nemůže požadovat, abyste platila polovinu daně. Jde o nemovitost, která byla v okamžiku prodeje v jeho vlastnictví a on jediný je povinen daň hradit. V nejhorším případě byste polovinu daně uhradit musela a tuto polovinu následně - i soudně - mohla vymáhat po bývalém manželovi.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.