Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2010 jsem koupil dům a po částečné opravě začal pronajímat. 2014 jsem se rozhodl celou nemovitost vložit do hmotného majetku firmy s odpisem. Pronajímám přízemí (prodejna) a první nadzemní podlaží (denní místnost, kancelář, sociální zařízení). 2016 bych si chtěl v prvním nadzemním podlaží zřídit bytovou jednotku 1+1 + sociální zařízení a v dalších letech (po rekonstrukci) využít na bydlení i půdní prostory.

Pronajímat budu pouze přízemní prostory. Poraďte mi prosím, jakým poměrem mám upravit odpisy za rok 2016, když budu pronajímat pouze část nemovitosti a zbytek využívat na svoje bytové účely? Jak upravit v účetnictví již sníženou cenu odpisovaného majetku, ze které jsem již za rok 2014 a 2015 použil odpisy z částky 2 000 000 Kč (kupní cena)? Děkuji za odpovědi, s pozdravem Libor.

ODPOVĚĎ:
Zde záleží, zda jste nemovitost vložil do obchodního majetku fyzické osoby nebo do majetku právnické osoby. Což z dotazu není zřejmé.
Pokud jste nemovitost vložil do obchodního majetku fyzické osoby, tak si vypočtete odpisy z celé vstupní ceny nemovitosti, a jako uznatelný výdaj si uplatníte část odpisů připadající na podnikatelskou činnost. Odpisy můžete rozdělit např. poměrem podlahových ploch využívaných pro podnikání a pro soukromou potřebu. Vstupní cenu budete upravovat pouze v případě, že na nemovitosti bylo provedeno technické zhodnocení.
Pokud jste nemovitost vložil do právnické osoby, bude zde nejdříve potřeba právně vyřešit bytovou jednotku užívanou k Vašemu bydlení. Zde bych viděla jako východisko, že Vám právnická osoba bude byt pronajímat za cenou obvyklou v místě a čase. V tomto případě si právnická osoba uplatní odpisy v plné výši, protože příjem z pronájmu bude pro ni výnosem, a naproti tomu odpisy budou nákladem. Vstupní cenu nemovitosti nebudete nijak upravovat, zahrnete celou vstupní cenu do majetku právnické osoby. Pozor však na stanovení správné výše vstupní ceny a odpisů v závislosti na způsobu pořízení nemovitosti právnickou osobou. Více v § 26 - § 30 zákona o daních z příjmů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.