Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zemřel mi tatínek a maminka se rozhodla věnovat jejich auto mému synovi, jejich vnukovi. Na notářství, které dědictví vyřizovalo, mi řekli, že přímo to není možné, ale je nutný převod nejprve na mě jako přímou dědičku a pak teprve na syna. Musí syn v tomto případě (asi dar ode mě, co by i toto obnášelo, jak postupovat? ) uhradit ekologickou daň (jde o auto z roku 1992) nebo se to převodů v rodině netýká?

Také se chci zeptat, kde se celá záležitost vyřizuje, v místě, kde bylo auto za tatínka přihlášeno (Praha) nebo v místě našeho bydliště (Vimperk)? Jestli jste dočetli až sem, děkuji Vám za trpělivost i za pomoc a zůstávám se srdečným pozdravem Milada

ODPOVĚĎ:
V technickém průkazu vozidla je uveden emisní limit. Výše ekologické daně se určuje dle toho, zda emisní limit spadá do hodnot emisí EURO 1, EURO 2, EURO 3. Ověřit si, zda budete platit a příp. kolik ekologickou daň, můžete např. zde: ekodan.eu
Výjimku pro neplacení ekologické daně mají držitelé průkazu ZTP a ZTP/P. Další výjimkou je převod v rámci majetkového vypořádání, např. dědictví. Převod na syna zřejmě do výjimky zahrnut není.
Doporučuji Vám se synem sepsat darovací smlouvu. Pro syna bude tento majetkový prospěch osvobozený od daně z příjmů dle § 10 odst. 3 písm. c) zákona o daních z příjmů.
Žádost o přepis musí být podána v místě bydliště původního vlastníka vozidla, tj. Vašeho, protože v době převodu budete vlastníkem vozidla již Vy (po vypořádání dědictví).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.