Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jak se zákon o daních staví prodeji soukromého vozu? Řekněme třeba vůz za 500 000Kč. Je potřeba tento příjem uvést někde v daňovém přiznání a zdanit? Pokud ano jakou daní? Je zákonem nařízeno, že při tomto prodeji je povinnost sepsat kupní smlouvu? Děkuji. Pavel

ODPOVĚĎ:
Prodej movitých věcí fyzickými osobami je osvobozen od daně z příjmů dle § 4 odst. 1 písm. c) zákona o daních z příjmů. Toto osvobození se však nevztahuje na motorová vozidla, nepřesahuje-li doba mezi jejich nabytím a prodejem 1 rok. Pokud jste vůz pořídil méně než 1 rok před jeho prodejem, tak musíte příjem z prodeje zdanit v přiznání k dani z příjmů fyzických osob, jako výdaj si můžete uplatnit nabývací cenu vozu. Pokud jste vůz pořídil více než 1 rok před prodejem, je jeho prodej osvobozený a příjem nikde neuvádíte. Povinnost oznámit na finanční úřad osvobozené příjmy se vztahuje na příjmy vyšší než 5 000 000 Kč. Jiným daním prodej soukromého vozu (tj. není zahrnut v obchodním majetku podnikatele) nepodléhá.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.