Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

02/2016 jsem zdědila po sestře, spolu s bratrem a neteří, finanční hotovost, cenné papíry (podílové listy Sporobond), byt a garáž. V bytě jsme nikdy nebydleli ani garáž nepoužívali. Sestra byt vlastnila, bydlela v něm a byla zde trvale přihlášena více než 10 let (2006-2016). V souladu s usnesením jsme uhradili odměnu notáři v dědickém řízení.

Byt i garáž nyní prodáváme patrně za vyšší cenu než je úřední odhad. Je zřejmé, že budeme platit 3% daň z převodu nemovitosti. Ptám se, zda budeme navíc platit daň z příjmu z prodeje zděděných nemovitostí, přesáhne-li prodejní cena nemovitostí cenu odhadní, a zda a kdy musíme podat daňové přiznání.
Děkuji za odpověď. S pozdravem Drahuše

ODPOVĚĎ:
Do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, kdy byl zapsán návrh na vklad do katastru nemovitostí, máte povinnost podat přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí, pokud jste se ve smlouvě nedohodli, že poplatníkem daně bude nabyvatel. Sazba daně činí 4 %. Základem daně je kupní cena, anebo hodnota nemovitosti zjištěná na základě znaleckého posudku či směrné hodnoty, přičemž základem daně je ta cena, která je vyšší.
Jelikož jste nemovitosti vlastnili méně než 5 let, budete muset jejich prodej zahrnout do přiznání k dani z příjmů za zdaňovací období, ve kterém nemovitosti prodáte. Daňové přiznání se podává do 1. 4. následujícího roku. Jako výdaj si můžete uplatnit cenu určenou podle zvláštního předpisu o oceňování majetku ke dni nabytí. Dále si můžete uplatnit zaplacenou daň z nabytí nemovitých věcí a další výdaje související s uskutečněním prodeje, výdaje na technické zhodnocení a opravy. Vše musíte mít doloženo doklady od dodavatelů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.