Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

DPH - 2015 jsem měla nulové příjmy a tedy daňová přiznání podávaná čtvrtletně byla nulová. Nyní jsem byla informovaná z FÚ, že mi z tohoto důvodu zruší placení DPH a tedy nebudu už plátce daně. Chci se zeptat, jak to bude se skladem, kde mám zboží v hodnotě asi 80.000 Kč - některé jsou dovoz z Německa.

Budu muset doplatit celou DPH naráz nebo jak budu ten sklad vypořádávat - dá se něco převést, aniž bych musela platit celou DPH naráz? DPH za IV/2015 podala písemně poštou a dostala 2000 Kč pokutu, že to nebylo elektronicky. Mohla bych se proti tomu nějak bránit? Vždyť to bylo za období 2015. A nyní právě sleduji TV zprávy o kontrolním hlášení - prý nepodalo značné množství podnikatelů žádné kontrolní hlášení a pokuta jim zatím žádná nehrozí, protože to bude ještě upravovat nějaká novela v červnu 2016. Netýká se to také té "mé" pokuty? Děkuji moc za Vaši odpověď. Aneta

ODPOVĚĎ:
Při zrušení registrace máte povinnost dle § 79a zákona o DPH snížit uplatněný nárok na odpočet u majetku, který je ke dni zrušení registrace ve Vašem obchodním majetku. U zásob se částka snížení nároku na odpočet daně určí ve výši původně uplatněného odpočtu daně. Snížení nároku na odpočet provedete v poslední přiznání k DPH. Částku snížení nároku na odpočet nemůžete rozdělit do více zdaňovacích období. Můžete však požádat o posečkání daně dle § 156 daňového řádu. V tom případě bude sazba úroku z posečkané částky ve výši repo sazby stanovené ČNB zvýšená o 7% bodů, tj. cca poloviční sazba, než u úroku z prodlení.
Pokud se na Vás vztahovala výjimka účinná do konce roku 2015, tak dle § 101a zákona o DPH máte s účinností od 1. 1. 2016 povinnost podávat daňové přiznání, hlášení a přílohy elektronicky. Toto se vztahuje na všechna podání učiněná po 1. 1. 2016, tedy i na DPH za 4. čtvrtletí 2015. Pokuta 2000 Kč je oprávněná. Tato pokuta s kontrolním hlášením nesouvisí a musíte ji zaplatit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.