Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rodiče žijí v domku, jejich dcera s manželem a dítětem bydlí v podnájmu v bytě 3+1. Jeden pokoj obývá jajich kamarád (je to vzdálený příbuzný) a tím jim pomáhá s placením nájmu. Rodiče kupují ve stejném městě byt do osobního vlastnictví, také 3+1. Na 6 let mají hypotéku, měsíčně budou splácet 31 000 Kč.

Jakmile dojde k předání bytu, nastěhuje se do něj dcera+manžel+vnučka+kamarád. Budou v bytě bydlet do doby, než si zajistí své bydlení. Pak budou rodiče byt pronajímat a ve stáří (až nebudou moci sami bydlet v rodinném domku) se tam nastěhují. Rodiče budou platit inkaso a stejnou částku bude dcera rodičům posílat na účet. Vedle toho se dohodli, že dcera bude platit 5 000 Kč měsíčně (podobu 6 let, pak se částka zvýšÍ - rodiče půjdou do důchodu) jako příspěvek rodičům na splácení hypotéky (je to podstatně nižší částka, něž platí nyní). V bytě budou mít trvalý pobyt dcera, její manžel a vnučka. Kamarád tam bude bydlet nejvýše asi 2 roky a trvalý pobyt má u svých rodičů. Dotaz: Jak provést smlouvu o užívání bytu, aby nevznikla daňová povinnost platit daň z příjmu? Děkuji za odpověď. S pozdravem Monika

ODPOVĚĎ:
Dobrý den.
* Právník: Napadá mě jen zřízení služebnosti bytu na dobu určitou, ale nevím, zdali by i tyto příjmy nepodléhaly dani z příjmu (dcera by rodičům platila úplatu a ta by také zřejmě podléhala dani z příjmu). Tato varianta by se jistě nelíbila poskytovateli úvěru, neboť cena bytu, na kterém zřejmě bude zástavní právo k zajištění úvěru, by zřejmě rapidně klesla. Je možné, že zřízení takové služebnosti by bylo možné jen se souhlasem poskytovatele úvěru. Jiná varianta mě nenapadá a domnívám se, že se rodiče dani z příjmu nevyhnou. Navíc je otázka, zda vůbec někomu radit, jak se dá obejít zákon. Ale to už nechám na Vašem posouzení. Předložíte prosím můj názor daňové poradkyni? Děkuji.
* Daňová poradkyně: V případě rodičů se jedná o příjmy z nájmu dle § 9 zákona o daních z příjmů. Tyto příjmy nejsou osvobozeny a budete je muset zdanit. K příjmům si můžete uplatnit buď skutečné výdaje, anebo výdaje ve výši 30 % příjmů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.