Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

A) sleva na dani pro poplatníky DPFO, pokud se jedná o invalidní důchodce (I. , II. , III. st.), kterému zanikl nárok na invalidní důchod z důvodu souběhu nároku na výplatu tohoto invalidního důchodu a starobního důchodu (586/1992, §35ba, odst. 1, písm. c, d)

1) Může být na pracující důchodce, který pobírá starobní důchod uplatněna sleva na dani 2520, - i po 65 let věku? 2) Jedná se tedy pouze o občany, kteří měli invalidní důchod přiznán TRVALE a přešli do starobního důchodu? Nebo měli přiznán starobní důchod a dosud nevypršela doba, po kterou byli uznaní invalidní? 3) Tato sleva na dani lze uplatnit pouze v případě, že invalidní důchod byl VYPLÁCEN. Pokud by občan splňoval podmínky z hlediska zdravotního stavu pro přiznání invalidity, ale tento mu nebyl vyplácen z důvodu nesplnění doby pojištění, sleva uplatnit NELZE. 4) V těchto případech postačí doložit na FÚ „Posudek o invaliditě“ z odd. lékařské posudkové služby OSSZ? Potvrzení o výplatě důchodu se již nedokládá?
B) DPPO - sleva daně na zdravotně postižené zaměstnance. Lze uplatnit, i když invalidní důchod není vyplácen (nesplnění doby sociálního pojištění)? Max do 65 let? František

ODPOVĚĎ:
Při zániku nároku na invalidní důchod z důvodu souběhu nároku na výplatu invalidního a starobního důchodu můžete nadále uplatňovat slevu na invaliditu dle § 35ba odst. 1 písm. c), příp. písm. d). Doložíte potvrzení správce daně příslušného podle místa bydliště, že Vám zanikl nárok na invalidní důchod z důvodu souběhu nároku na výplatu invalidního a starobního důchodu. Potvrzení o výplatě důchodu se již nedokládá.
Zaměstnavatel může uplatnit slevu na zaměstnance se zdravotním postižením, i když zaměstnanec nepobírá invalidní důchod z důvodu souběhu nároku na invalidní a starobní důchod. Zaměstnanec invaliditu dokládá posudkem nebo potvrzením orgánu sociálního zabezpečení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.