Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Daně z prodeje cenných papírů - příklad: po dobu 4 let budu nakupovat podíly v akciovém fondu a to za částku 10.000 Kč/ měsíc. Po 42 měsících se rozhodnu všechny cenné papíry prodat. Tržní cena bude například 500.000 Kč. Nyní otázky:

1) chápu správně, že akcie, které držím déle jak 36 měsíců nepodléhají dani z příjmu a nebudou tedy uváděny v daňovém přiznání?
2) jak mám stanovit daňový příjem z prodeje cenných papírů, které zdanění podléhají? (k dispozici mám roční výpisy). Vím, že celkem jsem získal 500.000 Kč, ale jaká část z této částky podléhá zdanění a jaká už nikoliv?
3) Daň se platí z rozdílu mezi příjmem a výdajem. Stanovení zdanitelného příjmu jsem řešil v předchozím bodě 2. Nyní bych se rád zeptal, jak stanovím výdaj. Bude to jen částka, kterou jsem zaplatil v posledním kalendářním roce (tedy 30.000 Kč)? Nebo to bude částka, za kterou jsem nakoupil „zdaňované akcie“ (tedy 36 měsíců x 10.000 Kč/měsíc = 360.000 Kč)?
Děkuji, Radim

ODPOVĚĎ:
Osvobození příjmů z úplatného převodu cenného papíru řeší § 4 odst. 1 písm. w) Zákona o daních z příjmů. Příjem je osvobozený, přesáhne-li doba mezi nabytím a úplatným převodem 3 roky. Osvobození se však nevztahuje na cenné papíry, které byly zahrnuty do obchodního majetku podnikatele.
Pokud však úhrn příjmů z úplatného převodu cenných papírů nepřesáhne ve zdaňovacím období částku 100 000 Kč, postupuje se dle § 4 odst. 1 písm. v), tedy bez ohledu na časový test 3 roky.
U cenných papírů pořízených do 31.12.2013 se při jejich prodeji postupuje dle § 4 odst. 1 písm. w) ve znění platném do konce roku 2013, tj. použije se časový test 6 měsíců pro poplatníky, jejichž celkový přímý podíl na základním kapitálu nebo hlasovacích právech společnosti nepřevyšoval v době 24 měsíců před prodejem cenného papíru 5 %.
Při prodeji si budete muset jednotlivé cenné papíry rozdělit dle data jejich nabytí, určit, zda je jejich prodej osvobozený či nikoliv s ohledem na ustanovení zákona platného ke dni nabytí cenného papíru. U neosvobozených převodů stanovíte jako výdaj částku, za kterou jste cenný papír pořídil.
Více ve zmiňovaných ustanoveních zákona o daních z příjmů a Pokynu GFŘ D-22

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.