Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Ráda maluji a ráda bych vystavila své obrazy (olej plátně) v internetové galerii Baraka (http://www.project-baraka.com/cs/) s možností je prodat, přičemž nejsem živnostník. Nejednalo by se o opakovanou činnost za účelem výdělku. Jak mám postupovat v takovém případě? Jak bych měla vystavovat daňový doklad (pokud vůbec)?

Existuje nějaký finanční limit výdělku, který se nesmí překročit (abych si nemusela pořizovat živnostenský list)? Děkuji, Kamila

ODPOVĚĎ:
Pokud se bude jednat o nahodilý prodej, nejde o podnikání, ale o příležitostnou činnost a případný příjem zdaníte dle § 10 zákona o daních z příjmů. Pokud utržíte za obrazy ročně do 30 tis. Kč, jedná se o příjem osvobozený a nebude jej uvádět do daňového přiznání. Pokud by to bylo více, můžete si jako náklad proti příjmu uplatnit výdaje na plátno, barvy a podobné. Zisk zdaníte 15% sazbou daně z příjmů na daňovém přiznání, které se podává vždy do 31.3. následujícího roku.
Jako doklad postačí doklad (stvrzenka) o přijetí úhrady) nebo jednoduchá kupní smlouva.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.