Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Společně s manželkou jsme v průběhu našeho manželství, po vzájemné dohodě a za společné finanční prostředky nakoupili cenné papíry. Každý z nás si založil na svoje jméno majetkový účet u obchodníka s cennými papíry (společnost BrokerJet), přičemž část akcií byla uložena na jednom a část na druhém z účtů.

Lze tyto cenné papíry považovat za součást našeho SJM? Před několika týdny jsem realizoval v rámci BrokerJet bezúplatný interní převod všech cenných papírů z mého majetkového účtu na majetkový účet manželky. Jediným důvodem pro nás bylo zjednodušení nakládání se společnými akciemi. Má pro nás z manželkou převod cenných papírů nějaké bezprostřední daňové dopady? Existuje v této souvislosti oznamovací či jiná povinnost? Má takto realizovaný převod cenných papírů dopad na danění případného zisku z prodeje předmětných akcií? Neztrácí tyto cenné papíry momentem převodu svou dosavadní historii? Nedochází převodem k "vynulování" periody tzv. časového testu, který má (pro cenné papíry pořízené po 1.1.2014) délku 3 roky? Převáděné akcie jsme s manželkou nabyli před déle než třemi lety, takže jejich případný prodej by měl být již od daně ze zisku osvobozen. Děkuji Ctibor

ODPOVĚĎ:
Součástí společného jmění je to, čeho nabyl jeden z manželů nebo čeho nabyli oba manželé společně za trvání manželství, s výjimkou toho, co slouží osobní potřebě jednoho z manželů, nabyl darem, děděním nebo odkazem jen jeden z manželů, ledaže dárce při darování nebo zůstavitel v pořízení pro případ smrti projevil jiný úmysl, nabyl jeden z manželů jako náhradu nemajetkové újmy na svých přirozených právech,
d) nabyl jeden z manželů právním jednáním vztahujícím se k jeho výlučnému vlastnictví a nebo nabyl jeden z manželů náhradou za poškození, zničení nebo ztrátu svého výhradního majetku. Cenné papíry pak, pakliže je jeden z manželů nenabyl výše uvedeným způsobem, jsou součástí SJM.
Cenné papíry jsou součástí SJM, pokud jste je nabyli za trvání manželství za společné vlastní finanční prostředky.
Vzájemný převod mezi Vašimi účty tedy nelze považovat za narušení časového testu pro osvobození případného prodeje od daně z příjmů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.