Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S bývalým manželem jsme už 5 let rozvedeni. Bohužel ve 3leté lhůtě jsme neprovedli majetkové vypořádání. Vlastníme společně chalupu a byt. Nyní jsme se domluvili, že se vypořádáme. Každý bychom si nechali něco. Jelikož by z toho byla velká daň (nejsme už osoby blízké), rozhodli jsme se to řešit tak, že každý to daruje jednomu z našich dospělých dětí (nulová daň).

Chtěla jsem se zeptat, jestli to tak lze udělat nebo jestli existuje jiná možnost a zda je možné později od dětí tyto nemovitosti nechat zase převést na nás a za jakých podmínek. Děkuji, Teodora

ODPOVĚĎ:
Dobrý den, bezúplatný převod na děti je možný a je osvobozen od daně z příjmů, nepodléhá ani dani z nabytí nemovitých věcí.
Pokud by děti následně nemovitostí darovali jinému z rodičů, rovněž se jedná o bezúplatný převod, který je od daně z příjmů osvobozen. Nejsou tam žádné lhůty, které by bylo třeba dodržet. Musí jen proběhnout zápisy na katastru.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.