Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem jediný společník a jednatel firmy s. r. o. , která se zabývá prodejem zboží. Prodejnu chci zavřít, protože není zisková, chci raději pronajímat prostor. Dotaz: při likvidaci zásob/zboží mohu zlikvidovat prodejem 1 ks za 1 Kč z důvodů likvidace prodejny? Tedy v nákladech budu mít celou pořizovací cenu a výnosy budou jen 1 Kč.

Jsem plátce DPH. Jak se na to bude dívat finanční úřad? Abych nevyprodal vše za 1 Kč a pak mi nevyměřili DPH z pořizovacích cen. Pokud se mi nepodaří vyprodat zásoby, budu při pozdějším zrušení firmy, kdy přechází majetek na společníka, muset zdanit neprodané zboží? DPH i daň z příjmů? Děkuji, Bořivoj

ODPOVĚĎ:
Výprodej zásob za 1 Kč / ks s sebou z daňového pohledu nenese žádná negativa - tj. ztráta z prodeje bude daňově uznatelná a DPH se se odvede pouze ze skutečné prodejní ceny, nikoli z cen pořizovacích.

Pokud chcete opravdu realizovat přeměnu ve formě převodu jmění na společníka, jak píšete, doporučuji postup a související daňové, finanční i právní dopady konzultovat s daňovým a právním poradcem.

Další variantou je "klasická" likvidace společnosti, kdy společník má nárok na likvidační zůstatek po ukončení likvidace. V případě, že zásoby neprodáte a budete je muset zlikvidovat, pak bude jejich pořizovací cena daňově uznatelným nákladem, pouze pokud budou splněny podmínky § 24 odst. 2 písm. zg) zákona o daních z příjmů, tj. na základě prokazatelně provedené likvidace zásob. K prokázání likvidace jste povinen vypracovat protokol, kde uvedete důvody likvidace, způsob, čas a místo provedení likvidace, specifikaci předmětů likvidace a způsob naložení se zlikvidovanými předměty, a dále uvedete pracovníky zodpovědné za provedení likvidace.

Při prokazatelné likvidaci zásob nedochází ke zdanitelnému plnění z pohledu DPH, tj. likvidované zásoby nebude nutné dodanit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.