Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Co to je bezúplatný převod nemovitosti (garáž, pozemek)? Podléhá dani z příjmu? Je nutný znalecký posudek nebo odhad na darování nebo prodej nemovitosti? Co je pro mne výhodnější - dar příjmout nebo koupit (dárce sestra + švagr SJM). Děkuji. Norbert

ODPOVĚĎ:
Bezúplatný převod je například darování. Darování podléhá dani z příjmů na straně obdarovaného. Cenu lze určit znaleckým posudkem. Případně by bylo možné vytvořit tzv. odborný odhad, např. konzultací s několika prodejci nemovitostí, realitními kancelářemi atd.

Pokud nemovitost přijmete jako dar, bude část darovaná Vaší sestrou osvobozena od daně, ale z části Vašeho švagra zaplatíte daň 15%.

Pokud nemovitost koupíte, zaplatí daň Vaše sestra a její manžel, a to ve výši rovněž 15% na dani z příjmů (osvobozeno, pokud nemovitost vlastní déle než 5 let, případně lze uplatnit pořizovací cenu jako náklad proti příjmu) a 4% na dani z nabytí nemovitých věcí. Vy zároveň přijdete o finanční prostředky.

Takže máte-li možnost výběru, doporučuji volit darování.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.