Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na pozemku vedeném v katastru nemovitostí jako ovocný sad byly realizovány tyto stavby: dřevěný přístřešek na dřevo 19 m2, dřevěný přístřešek na úly 6 m2, dřevěná přízemní nepodsklepená kolna na zahradní nářadí a včelařské potřeby 25 m2, zahradní skleník 23 m2, jinak na pozemku není žádná jiná stavba.

Pro tyto stavby byl vydán Územní souhlas. Plocha sadu je mimo obec v zastavitelném území vedená jako plocha smíšená obytná. Platí se daň z nemovitosti za uvedené stavby a jaký vliv mají na změnu daně za pozemek? Děkuji, Gabriel

ODPOVĚĎ:
Předmětem daně ze staveb jsou mimo jiné budovy podle katastrálního zákona, kde se budovou rozumí nadzemní stavba spojená se zemí pevným základem, která je prostorově soustředěna a navenek převážně uzavřena obvodovými stěnami a střešní konstrukcí.

Pokud jsou Vámi uvedené stavby spojeny se zemí pevným základem, podléhají dani ze staveb.

Budou-li uvedené stavby předmětem daně ze staveb, nebude zastavěný pozemek pod nimi předmětem daně z pozemků, tj. budete platit daň pouze z výměry nezastavěného pozemku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.