Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po úmrtí otce 2010 při dědickém řízení, mně a sestře, matka převedla rovným dílem bytovou jednotku. Sestra chce můj podíl ode mě odkoupit. Jak mám postupovat podle nového občanského zákoníku účinného od 1.1.2014, co se týká daně z příjmu a daně z převodu nemovitosti? Je nutný znalecký posudek bytu z důvodu odvodu daně. Děkuji, Leona

ODPOVĚĎ:
Prodej Vaší části bytu bude předmětem daně z příjmů i daně z nabytí nemovitých věcí (dříve z převodu nemovitostí).

Z Vašeho popisu není jasné, zda jste bytovou jednotku nabyla přímo dědictvím nebo darem od matky. Od daně z příjmů by byl příjem z prodeje bytu osvobozen, pokud byste jednotku vlastnila alespoň 5 let, přičemž do této doby se započítává i doba, po kterou jednotku vlastnil Váš otec, nabyla-li jste jednotku dědictvím po otci.

Pokud jste byt nabyla darem v roce 2010, lze příjem osvobodit, pouze pokud budete mít bezprostředně před prodejem v jednotce bydliště po dobu alespoň 2 let, nebo i kratší, pokud získané prostředky použijete na uspokojení bytové potřeby. Pokud nesplňujete podmínky pro osvobození, budete příjem zdaňovat. Základem daně bude rozdíl mezi příjmem z prodeje a cenou určenou posudkem ke dni nabytí (pro účely daně darovací nebo dědické).

Daň z nabytí nemovitých věcí budete platit Vy, nedohodnete-li se ve smlouvě se sestrou, že daň zaplatí ona. Daň činí 4% ze základu daně. Základ daně se určí ve výši kupní ceny nebo ceny určené znaleckým posudkem, a to z té vyšší z nich.

Nově existuje možnost určit základ daně také bez znaleckého posudku, a to tak, že do daňového přiznání uvedete kupní cenu a popis prodávané nemovité věci a odvedete zálohu na daň ve výši 4% z uvedené kupní ceny. Finanční úřad si pak sám určí tzv. směrnou hodnotu prodané jednotky (podle tabulek mapujících ceny obdobných jednotek v okolí), na základě které vypočte daň. Pokud bude takto vypočtená daň vyšší než Vámi zaplacená záloha, zašle Vám platební výměr na doplatek daně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.