Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S přítelem jsme si 2008 pořídili rodinný dům RD na hypotéku. Každý vlastníme 1/2, hypotéku splácíme společně (zaplaceno 20%, dluh bance 80%). Nyní se rozcházíme, chci svou půlku přepsat na přítele, sám by i splácel hypotéku. Jaké jsou možnosti převodu a s tím spojená platba daně?

Můžu darovat bez placení darovací daně, nebo ji musím platit - z jaké hodnoty a za jakých podmínek? Prodat nemám v podstatě co, dluh bance je 80% kupní ceny. Pokud by bylo nezbytné řešit vše prodejem mé poloviny, z čeho by se daň při prodeji počítala? Prosím o radu jak postupovat. Děkuji, Táňa.

ODPOVĚĎ:
Svou část můžete příteli darovat. Darovací daň byla zrušena a převedena do daně z příjmů. Sazba daně je tedy 15%, ale ve Vašem případě bude zřejmě darování osvobozeno (od daně jsou osvobozeny bezúplatné příjmy od osoby, se kterou poplatník žil nejméně po dobu jednoho roku před získáním bezúplatného příjmu ve společně hospodařící domácnosti a z tohoto důvodu pečoval o domácnost nebo byl na tuto osobu odkázán výživou). Osvobozený příjem se neuvádí do daňového přiznání.

Daň z nabytí nemovitých věcí (dříve z převodu nemovitostí) se nebude v tomto případě hradit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.