Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Tři bratři jsme zdědili rovným dílem nemovitost a hotovost na vkladních knížkách. Závěť zanechal manžel naší tety (sestra naší matky). Teta zemřela před několika lety, strýc 2012 a zanechal závěť, kde vše odkazuje svým třem synovcům. Náležíme do II.skupiny jako synovci? Potřeboval bych ještě potvrdit, že zákon nerozlišuje synovce ze strany tety nebo strýce, jak se nám snaží namluvit na FÚ.

Je tedy synovec jako synovec? Děkuji za brzkou odpověď. Děkuji, Josef

ODPOVĚĎ:
Ve Vámi popsaném případě se jednoznačně kloním k názoru finančního úřadu, t.j. že pro účely daně dědické „není synovec jako synovec“.
V této souvislosti je nutné si uvědomit, že dle § 11/1 zákona o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí jsou osoby rozřazovány do jednotlivých skupin dle svého příbuzenství vzniklého narozením (resp. dle vztahu postaveného takovému příbuzenství na roveň, tzn. osvojení). Dle § 11/3 písm. a) zákona o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí pak do II. skupiny patří příbuzní v řadě pobočné, a to sourozenci, synovci, neteře, strýcové a tety.
Při výkladu pojmu „příbuzenství v řadě pobočné“ je pak nezbytné vycházet z § 117 Občanského zákoníku (na který je v § 11/3 písm. a) zákona o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí výslovně odkazováno), dle něhož se stupeň příbuzenství dvou osob určuje podle počtu zrození, jimiž v řadě pobočné pocházejí obě od nejbližšího společného předka.
Rovněž příbuzenství v řadě pobočné je tak nutno chápat jako pokrevní pouto, existující pouze mezi osobami, které mají společného předka (v případě strýce a jeho synovců se tak může jednat pouze o takového strýce, který je sourozencem jednoho z rodičů svých synovců, „přiženěný“ strýc naopak podmínku pokrevního pouta logicky nesplňuje).

V této souvislosti je vhodné poukázat na § 771 a § 772 nového Občanského zákoníku (který nabude účinnosti dnem 1.1.2014), v nichž je úprava příbuzenství zakotvena srozumitelnějším způsobem následovně (aniž by se tak ovšem měnil výklad současného § 117 Občanského zákoníku):
-    příbuzenství je vztah osob založený na pokrevním poutu, nebo vzniklý osvojením;
-    osoby jsou příbuzné v linii přímé, pochází-li jedna od druhé;
-    osoby jsou příbuzné ve vedlejší linii, mají-li společného předka, ale přitom nepocházejí jedna od druhé.

S ohledem na shora uvedené tedy se svými bratry nemůžete být osvobozen od placení daně dědické (ve smyslu § 19/1 zákona o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.