Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dědictví: předmětem dědictví po tatínkovi je dům a byt - tedy polovina, jelikož polovina patří mamince. Všichni dědicové souhlasí, aby jedna sestra zdědila byt (užívá ho). Může v rámci dědického řízení zdědit byt celý nebo jen polovinu? Dar: pokud sestra může zdědit jen polovinu bytu, chceme pak, aby druhou polovinu dostala od maminky darem.

Stačí bez právníka sepsaná darovací smlouva s ověřenými podpisy u notáře? Platí stále osvobození od darovací daně v řadě přímé (rodič - dítě)? Podává se i v případě osvobození od darovací daně daň. přiznání s údajem o osvobození? Daň z převodu nemovitosti: V případě, že sestra zdědí polovinu bytu a pak druhou polovinu dostane darem, bude maminka podávat daň z převodu nemovitosti? Děkuji, Nela

ODPOVĚĎ:
1) vzhledem k tomu, že dům a byt pravděpodobně byly součástí společného jmění manželů SJM, tedy náleží stejný díl každému z manželů, nelze v rámci dědictví uzavřít dědickou dohodu vedoucí k tomu, aby sestra získala celý byt (polovina bytu totiž není v rámci dědického řízení projednávána). Po uzavření dědické dohody, kdy se z maminky a sestry stanou spoluvlastnemi je možné, aby maminka svou polovinu sestře darovala; tak se stane sestra výlučnou vlastnicí bytu.

2) K sepsání darovací smlouvy není nutné využít služeb právníka, advokáta nebo notáře, ale je to výhodou (darovací smlouva bude mít veškeré náležitosti). Vzory darovací smlouvy jsou k dispozici na našem webu na stránce:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma/vzory-zdarma.html

3) Podle zákona o dani dědické, darovací a převodu nemovitostí platí, že darování mezi rodiči a potomky je bezúplatné (na této koncepci není plánována žádná legislativní změna). Taktéž daň při převodu darované nemovitosti se nehradí, jelikož darování je z důvodu zákazu dvojího zdanění zatíženo pouze daní darovací a od té je darování ve Vašem případě osvobozeno. Pro darování mezi příbuznými dále platí, že není nutné zpracovávat znalecký posudek, nicméně toto lze doporučit učinit (kvůli pozdějšímu započtení daru v dědickém řízení po matce). Daňové přiznání se v tomto případě nebude podávat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.