Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po rozvodu manželství by mělo dojít k vypořádání společného jmění manželů SJM (byt a garáž). Uvažuji, že bych v rámci vypořádání SJM odkoupil od bývalé manželky její polovinu a jako nový majitel ve velmi krátké době obě nemovitosti prodal. Moje otázky jsou: Bude ona platit z prodeje daň?

Platil bych potom z prodeje já standardní daň 4% a nebo je platná ze zákona nějaká jiná % úroveň, jestli že prodávám nemovitosti do
určité doby po jejich nabytí (jestliže ano, jaká lhůta to je)? Musí být znalecký odhad v obou a nebo jen ve druhém případě? Děkuji, František

ODPOVĚĎ:
Předpokládám, že Váš dotaz směřuje na daň z převodu, nikoliv na daň z příjmů (viz Vámi uváděná sazba 4%). Pokud Vám manželka prodá svoji část nemovitostí, podléhá tento převod dani z převodu nemovitostí se sazbou 4%.
Pokud Vy budete nemovitosti prodávat dál, opět podléhají dani z převodu 4% - žádná sleva na dani nebo osvobození v tomto případně uplatnit nelze.
Pokud k odkoupení podílu na společném majetku dojde v rámci dohody o vypořádání, pak podle mého názoru lze použít znalecký posudek vypracovaný pro tyto účely, pokud se datumově výrazně neodchyluje od prodeje. Pro druhý převod musí být samostatný posudek.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.