Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem delší dobu nezaměstnaný. Rád bych se nechal vyřadit z evidence úřadu práce. Jsem registrovaný, ale nedostávám již podporu. Dostal jsem nabídku ohledně pracovní spolupráce od ledna do října 2013 na smlouvu o dílo (nebo dohodu o provedení práce) na cca 15.000-18.000 Kč měsíčně.

Otázka: Co budu muset odvádět státu? Zdravotní a sociální a dále zálohu na daň? V této pozici budu poté muset odvádět pojistné dávky (zdravotní a sociální). Je nutné si zřizovat živnostenský list? Vyplatí se uvedená pozice s uvedenou smlouvou a částkou? Při situaci jen dalšího "přivýdělku" k normální pracovní smlouvě u jiného zaměstnavatele by to nebyl problém. Ale bez hlavního zaměstnání? Děkuji. Luděk

ODPOVĚĎ:
Při uzavření smlouvy o dílo se na Vás nevztahují ustanovení zákoníku práce. Smlouva o dílo je upravena jak občanským, tak - o něco podrobněji - obchodním zákoníkem. Při práci na smlouvu o dílo musíte sám za sebe platit povinně zdravotní pojištění, dobrovolně pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Při uzavření smlouvy o dílo je na Vás tedy pohlíženo jako na osobu samostatně výdělečně činnou (OSVČ). Pokud nepůjde o příležitostnou (jednorázovou), ale o pravidelnou (opakující se) činnost, budete potřebovat živnostenský list. Příjmy ze smlouvy o dílo zdaníte jako ostatní příjmy podle § 10 zákona o daních z příjmů.
Dále jste povinen podat na místně příslušném finančním úřadě daňové přiznání a odvést finančnímu úřadu daň z odměny za provedení díla (daň z příjmu fyzických osob).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.