Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním dva nezávislé pozemky, které hraničí s městským pozemkem. V jednom z pozemků jsou věcná břemena (EON, vodárna atd.). Oba pozemky bych chtěl oplotit. Prosím o informaci, zda-li a jak vysokým plotem jdou pozemky oplotit. Zda-li je nutný souhlas vlastníků pozemků přiléhajících atd. Prostě důležité informace, co je nutné předem zjistit a udělit, než se začne plotit.

Do jednoho oplocení bych chtěl nainstalovat i samootevírací bránu. V případě, že vám tento stručný popis nebude stačit, mohu zaslat i snímek z katastr. mapy nebo i podrobnější informace. Děkuji za odpověď. Jakub

ODPOVĚĎ:
Ne u každého plotu potřebujete stavební povolení nebo ohlášení stavby, ale vždy musíte vyřídit povolení svého umístění – územní souhlas nebo územní rozhodnutí. Stavebnímu úřadu musíte pro územní souhlas doložit i některá souhlasná stanoviska jako souhlas sousedů, vyjádření správců sítí v přilehlé komunikaci či oprávněných z věcného břemene, památkového úřadu a podobně.
Pokud nový plot nebude přesahovat svou výškou 1,8 m a zároveň nehraničí s veřejnou komunikací či prostranstvím, nebudete stavební povolení nebo ohlášku stavby potřebovat. Svolení je však třeba, pokud stavíte v památkové zóně nebo v sousedství kulturní památky. Před započetím stavby plotu doporučuji napřed navštívit stavební úřad a ověřit si, zda povolení potřebujete či nikoliv. Všeobecně platí, že na samotný plot podle zákona o územním plánování a stavebním řádu nepotřebujete ani ohlášení. Pokud však chcete, aby váš plot měl podezdívku, která bude sloužit jako opěrná zeď a sousedí s veřejně přístupnou pozemní komunikací, musíte ohlášení na stavebním úřadu zajistit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.