Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat na právní informace ke klubu maminek. Náš klub maminek byl založen před 20 lety (1997), a to je již dlouhá doba, za kterou se již mohlo leccos změnit. Klub maminek nemá žádný statut (není neziskovou organizací apod). Prostory má klub zdarma zapůjčené od radnice. Vedoucí klubu je jedna z maminek, klub má pokladníka.

Vedoucí klubu i jiné maminky pak připravují program pro děti. Maminky s dětmi se schází 1x týdně, platí se vstup 40 Kč/rodinu. V ceně je zahrnut nákup pomůcek a společná svačinka. Činnost maminek připravujících program i činnost pokladníka je bezplatná, bez nároku na odměnu, odměňuje se pouze maminka, která připraví svačinu (částka 40 Kč + příp. vstup do klubu zdarma) a maminka připravující program (vstup do klubu zdarma) - neplatí však pro drahé akce např. vstup do planetária. Dotazy:
- zda je potřeba, aby klub maminek měl ze zákona nějaký nějaký statut (např. neziskovka)
- jaké povinnosti by to sebou přinášelo
- zda klub má povinnost vést nějakou formu účetnictví
- zda by klub nemohl být pokutovaný za to, že vybírá peníze na činnost
Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Pokud byste činnost chtěli formalizovat, pak by bylo nutné založit spolek dle občanského zákoníku, což představuje Vámi zmíněnou "neziskovou organizaci". Pro založení spolku by bylo nutné především zhotovit stanovy spolku. Následně spolek vzniká zápisem do spolkového rejstříku, který vede krajský soud dle sídla spolku. Spolek by pak musel vést účetnictví, byť pro spolky je umožněno jej vést ve zjednodušeném rozsahu.
Nicméně pokud zvládáte 20 let fungovat ve stávající podobě, domnívám se, že nebude nutné spolek zakládat. Vzhledem k tomu, že klub právně neexistuje (nejedná se o zmíněný spolek či jinou právnickou osobu), pak není nutné vést účetnictví a ze stejného důvodu by nemohl být rovněž pokutován, neboť není právním subjektem.
V zásadě zde probíhají smluvní vztahy pouze mezi jednotlivými členy klubu, nikoli mezi členy a klubem jako takovým.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.