Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Náš příbuzný před 10 měsíci prodal svůj dům (byl celý jeho) a odešel se svou manželkou do sociálního domu, neboť již nezvládal starat se o ni a ani o dům. Jelikož je strýc trochu jednodušší a nerozumí tomu, prodal dům za cenu nižší, než byla cena odhadní a k tomu ani nezaplatil daň z převodu nemovitosti, tu měl však nakonec zaplatit kupující. Nám se to celé nelíbí, protože dům se teď objevil na internetu k prodeji za cenu vyšší. Co máme dělat, chceme dům zpět, protože si myslíme, že náš příbuzný nebyl v době podpisu smlouvy způsobilý? Máme nechat strýce omezit ve způsobilosti, nebo podat trestní oznámení a požádat o předběžné opatření na zamezení prodeje nemovitosti. Stanislava


ODPOVĚĎ:
Pokud máte obavy, že si Váš příbuzný škodí a že by mu měla být omezena způsobilost k právním úkonům, tak určitě takový návrh k soudu podejte.
Co se týče Vašeho podezření z podvodu, můžete podat trestní oznámení na policii. Ta celou věc prošetří a sama posoudí, zda došlo k trestnému činu či nikoliv.
Pokud se týká zrušení smlouvy, může dnes Váš strýc, nebo později soud na návrh opatrovníka odstoupit od smlouvy, ale to pouze za podmínky, že byla smlouva uzavřena v tísni a za nápadně nevýhodných podmínek. Připravte se, že kupující pravděpodobně nebude mít zájem akceptovat odstoupení od smlouvy a že budete muset všechny nároky vymáhat soudně žalobou. Bude Vás to však stát hodně času, peněz a úsilí. Ve věci zrušení smlouvy Vám rovněž doporučuji najmout si advokáta, neboť jde o složitý právní problém. Proto Vám doporučuji učinit všechny úkony současně, aby se nestalo, že již bude pozdě.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.