Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Obracím se na Vás s dotazem jak postupovat při žádosti o náhradu škody vzniklé při dopravní nehodě, když pojišťovna odmítá uhradit celou výši vzniklé škody. Na světelné křižovatce mi protijedoucí řidička odbočující vlevo nedala přednost a došlo ke střetu vozidel. Nehoda byla vyšetřena policií a vina byla jednoznačně určena na straně řidičky.

Jelikož žádné z vozidel nemá havarijní pojištění, plnění pojistné události jde z povinného ručení viníka nehody. Pojišťovna však ocenila moje vozidlo na 30000,- a poslala mi 23000,- Zatím jsem částku nevyzvedl, je uložena na poště. Vozidlo jsem si opravil a náklady na opravu byly v materiálu cca 35000,- (mohu doložit účty za nákup dílů) a práce v hodnotě cca 15000,- jsem si udělal sám v autoservisu, jehož jsem majitelem. Nemohu sám sobě účtovat práci, takže na to doklad není. Ale opravené vozidlo je samozřejmě možno vidět i s fotodokumentací před a po nehodě. Na kom mohu požadovat dorovnání mě vzniklé škody? Mám se domáhat 27000,- na viníkovi nehody v občanskoprávním řízení, nebo se domáhat doplacení škody na pojišťovně, která však považuje své rozhodnutí za konečné i přes můj nesouhlas, který jsem s jejím oceněním vozu vyjádřil? Pokud mám naději na náhradu, prosím o stručný návod jak mám postupovat. Děkuji, Eduard

ODPOVĚĎ:
Svůj nárok musíte uplatnit vůči samotné řidičce – nejprve výzvou k zaplacení, potom žalobou na náhradu škody. Pokud na hodnotu práce nemáte doklady, nebudete je moci požadovat, protože nárok neprokážete.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.