Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Revizní lékaři VZP zjistili (mám to od nich písemně jako důkaz), že moje bývalá zubařka ode mě vybrala neoprávněně částku ve výši 1.580 Kč. Byla jimi informována o opakovaném porušení smlouvy. Zavázala se, že mi částku vrátí. Já jsem jí písemně a doporučeně několikrát žádal o vrácení. Po mé žádosti změnila názor cituji: prý jsem byl mylně informován.

Ihned jsem informoval VZP, přišel mi dopis v němž stojí:
„ředitel odboru upozornil opakovaně Mudr. X,že je povinna částku vrátit.“ Nakonec to řešil odbor občansko správních agend, který mě vyzval o možnosti uplatnění nároku na náhradu škody. Já jsem tuto možnost uplatnil. Poté jsem byl vyslechnut,a veškeré důkazy jsem dal orgánu k dispozici. Následovalo vyrozumění o zastavení řízení.
Cituji: „řízení ve věci shora uvedeného přestupku, bylo za použití ustanovení §76 zastaveno, protože sankce kterou lze za přestupek uložit, je bezvýznamná vedle trestu, který bude podle očekávání uložen obviněné z přestupku za jiný čin v trestním řízení. Svoje majetkové nároky můžete uplatnit v civilním řízení u soudu. Zdvořile se Vás ptám:
Co v této věci mohu nadále podniknout? Má odbor správních agend pravdu, nebo si ze mě udělal legraci když mi nejprve dal naději na uplatnění nároku a poté řízení zastavil? Děkuji, Milan

ODPOVĚĎ:
Vaší jedinou možností je podat civilní žalobu na náhradu škody k místně a věcně příslušnému okresnímu soudu.
Nenazvala bych situaci „legrací“ – spíš očividně bylo zjištěno, že dotyčná lékařka má svých pochybení více, až dodatečně. Z důvodu ochrany osobních údajů a dobré pověsti osob nejsou všechny informace, které mohou mít difamující (pozn. redakce webu: velmi zneucťující) charakter, a to ani úřadům, hned k dispozici, a pokud je s dotyčnou vedeno jiné správní řízení (nebo bylo zahájeno až poté, co Vám byla zmíněná informace poskytnuta) nebo trestní řízení, tak uvedený odbor nemusel mít informace k dispozici, protože se nejedná o oblast, ve které působí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.