Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
15.7.2010 mě vytopila sousedka (havárie) praskla trubička od teplé vody pod umyvadlem. Vznikla škoda na plovoucích podlahách v řádu cca 50 tis kč. Po konzultaci s Českou pojišťovnou nejsou tyto zahrnuty v pojistce, protože jsou považovány za stavební úpravu a nikoliv za zařízení bytu, které máme pojištěné na 600 tis. Kč. Sousedka nemá uzavřenou pojistku odpovědnosti za škody způsobné v běžném občanském životě. Mám nárok po ní škodu vymáhat, když mi pojišťovna neposkyte plnění? Jak mám případně postupovat? Děkuji, Eva


ODPOVĚĎ:
Máte nárok na náhradu škody. Za škodu lze považovat buď prokazatelné náklady spojené s uvedením poškozené věci do původního stavu nebo snížení hodnoty věcí, pokud nebudete uvádět poškozené podlahy v původní stav. Nejlepší by byla cesta rozumné dohody – kdy Vám sousedka vyplatí částku, která zcela nebo alespoň z většiny obsáhne náklady na uvedení do původního stavu. Nebude-li dohody, nezbývá než jít soudní cestou.

Upozorňuji jen na nutnost uvedení poškozené věci do původního stavu - pokud byste si poškozenou věc zároveň vylepšili, soud Vám nepřisoudí právo na náhradu nákladů spojených s takovým vylepšením.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.