Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem řidič MHD a v dubnu 2016 jsem měl dopravní nehodu s osobním automobilem. Zastavil jsem na zastávce, která je umístěná v jízdním pruhu, tudíž vozidla která chtějí předjet autobus musí jet v protisměrném pruhu. Z výše uvedené zastávky jsem se hodlal rozjet, kdy osobní automobil byl ještě za mým autobusem.

Když jsem jel, začal mě osobní automobil předjíždět, čehož jsem si všimnul ve zpětném zrcátku, v protisměru nic nejelo a tak jsem situaci dále neřešil. Jenže OA potřebovalo odbočit na křižovatce vpravo, křižovatka je cca 20 m za zastávkou. Já už jsem byl čelem vozu v polovině křižovatky a předjíždějící OA prudce strhlo řízení, aby stihlo odbočit, došlo ke střetu, autobus bez škody, na OA poškozený pravý zadní blatník a světlo. Řidička automobilu na místě se zaviněním nesouhlasila, argumentovala tím, že autobus neviděla, tak šla záležitost ke správnímu orgánu, také přijel její manžel, který mne dal najevo své postavení a vyplynulo mi, že s tímto případem, vzhledem ke kontaktům a finančním zdrojům řidičky a manžela, budou problémy. Čekal jsem, kdy mne předvolají ke správnímu řízení, dnes (12.12.2016) se mi dostal do rukou dopis z Městského úřadu o neuhrazené pokutě ve výši 2000 Kč. Nevěděl jsem o co se jedná, tak jsem na uvedený kontakt v dopise zavolal. Bylo mi sděleno, že se jedná právě o výše popsanou událost. Kdy mi údajně doručovali písemnost, kterou jsem si na poště nevyzvedl a ta se vrátila odesílateli. Čímž podle zákona nabyla právní moc. Žádné správní řízení a výslech svědků z autobusu se nekonal a já jsem shledán viníkem. Pokutu jsem před pár okamžiky zaplatil, ale nechci být viník této nehody neboť zákon 361/2000 Sb, konkrétně paragraf 17 pojednává o předjíždení, pokud me řidička neviděla, proč tedy jela v protisměru, a při předjíždění nesmí ohrozit vozidla jedoucí v protisměru a při odbočování nesmí ohrozit vozidla jedoucí za ní. Nehledě na to, že když autobus opouští zastávku, řidič má snížit rychlost jízdy nebo úplně zastavit, avšak tato zastávka je v jídzním pruhu. Dá se v tuto chvíli situace řešit? Pokud ano tak prosím o domluvu na případu. Děkuji, Karel

ODPOVĚĎ:
Bohužel za této situace již toho moc nezmůžete. Právní řád dává prostředky ochrany obviněným z přestupku, nicméně tyto prostředky obrany musí taková osoba využít sama aktivně. Zákon umožňuje, aby za situace, kdy si adresát zásilku nevyzvedne, byl obsah zásilky považován za doručený, tudíž v případě řízení také např. rozhodnutí nabylo právní moci. Pokud ovšem adresát je nečinný, jde mu toto k tíži.
Je zde teoretická možnost napadnout např. samotné doručení, a to pokud by se prokázalo, že k doručení nedošlo (např. doručováno na zcela odlišné adrese).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.