Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás s prosbou o radu v záležitosti nespokojenosti s jednáním pojišťovny ČPP. Jedná se o dopravní nehodu - střetnutí vozidla se srnou. Policie přítomna, zápis proveden, soupis dílů od likvidátora dodán. Jelikož se ale jedná o Škodu Octavia z roku 1999 s pojistkou na 50.000 Kč. a díly pro opravu poškození by byly v originálu dražší než cena vozidla.

Pojišťovna sama bez mého souhlasu rozhodla o likvidaci automobilu předáním do aukce a mě vyplatila pouze 2.889 Kč s oznámením, že předpis pojistného je vyrovnán proplacením totální škody vozidla. Tzn. zbývající částku cca 44 tis. Kč by mi vyplatil výherce aukce (pravděpodobně bez garance). Pojišťovna se mnou měla komunikovat, jestli si přeji vozidlo zrušit ve formě totální škody nebo opravit. V případě opravy soukromým automechanikem jsem dodala pro forma fakturu a žádala jsem o vyplacení částky formou rozpočtu. Celková částka byla nižší než hodnota aukce. Přesto mi pojišťovna dala na vědomí, že je vše v pořádku a nic mi nedají. Jak mám postupovat dále vůči ČPP? Děkuji, Elena.

ODPOVĚĎ:
S likvidací automobilu předáním do aukce musíte především souhlasit jako vlastník vozidla. Je ale třeba projít pojistné podmínky, zda jste se této možnosti sama nevzdala podpisem pojistných podmínek, které rozhodování o formě vyřízení pojistné události mohou upravovat. Jedinou možnost, kterou nyní máte, je žalovat pojišťovnu o náhradu škody. Tedy zaslat předžalobní upomínku s žádostí o úhradu částky, o kterou jste díky jejich jednání přišla a pokud nebude na výzvu uspokojivě reagováno, pak podat žalobu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.