Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nechala jsem si ušít 2011 od jedné švadleny dobové šaty. Říkala jsem jí, že s tím nemám zkušenost a chci si nechat poradit jak materiál, tak i střih, protože budu prodávat na historických akcích od rána do večera na stánku. Byla jsem po jejich ušítí v šoku, když jsem za 3500, - zaplatila za šaty, které byli tak těžké, že bych v nich mohla projít tak akorát někde v historickém průvodu.

Nikdy jsem v nich díky tomu nemohla prodávat, ale nějak jsem to neřešila, protože moje chyba, že jsem si nechala poradit, měla jsem přesně vědět, co chci. Jenže se stalo to, že jsem se před měsícem podívala na její webovou stránku a tam jsem uviděla svou osobu a to jak postavu, tak i celou mojí tvář, kdy díky tomu, že si mě stáhla z internetu, tak prodává ty šaty, že je může ušít z jakéhokoliv materiálu. Vadí mi, to, vůbec se mě nezaptala a já si rozhodně nepřeju, abych jí dělala modelku na šaty, které jsou navíc pro mě zcela nefunkční. Nechci jí jen tak zavolat, aby to stáhla, nemůže mi třeba zaplatit nějaké peníze za to, že mě tam bez mého vědomí nabízí? Šaty mi šila 2011 a momentálně jsem v její nabídce na vyhotování šatů i s mojí tváří. Předem moc děkuji za dotaz, Dagmar

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že šaty jste si nechala ušít v roce 2011, tedy ještě za účinnosti Občanského zákoníku (účinného do 31. 12. 2013), a vzhledem k tomu, že není jasné, kdy švadlena umístila Vaší podobiznu na své webové stránky, poukáži na příslušná ustanovení Občanského zákoníku i nyní účinného občanského zákoníku (která jsou v této oblasti prakticky shodná).
Dle § 12/1 Občanského zákoníku platilo, že podobizny a obrazové snímky týkající se fyzické osoby mohly být pořízeny nebo použity jen s jejím svolením. Při porušení tohoto pravidla bylo nutné postupovat dle § 13 Občanského zákoníku, dle něhož platilo, že:
- fyzická osoba měla právo se zejména domáhat, aby bylo upuštěno od neoprávněných zásahů do práva na ochranu její osobnosti, aby byly odstraněny následky těchto zásahů a aby jí bylo dáno přiměřené zadostiučinění,
- pokud by se nejevilo postačujícím zadostiučinění podle předchozí odrážky zejména proto, že byla ve značné míře snížena důstojnost fyzické osoby nebo její vážnost ve společnosti, měla fyzická osoba též právo na náhradu nemajetkové újmy v penězích.
Dle § 84 a § 85/1 nyní účinného občanského zákoníku platí, že zachytit jakýmkoli způsobem podobu člověka tak, aby podle zobrazení bylo možné určit jeho totožnost, je možné jen s jeho svolením; rozšiřovat podobu člověka je možné jen s jeho svolením.
Člověk, jehož osobnost byla dotčena, má právo domáhat se toho, aby bylo od neoprávněného zásahu upuštěno nebo aby byl odstraněn jeho následek (§ 82/1 občanského zákoníku), přičemž vyloučena není ani finanční kompenzace vzniklé nemajetkové újmy (§ 2956 občanského zákoníku).
Kromě požadavku na okamžité stažení Vaší podobizny z webových stránek se tedy můžete po švadleně domáhat i finanční kompenzace vzniklé nemajetkové újmy. Pokud švadlena finanční kompenzaci odmítne, nezbude Vám, než se svých práv domáhat soudní cestou.
Podání žaloby Vám nicméně doporučuji důkladně zvážit. Dle mého názoru totiž v popsaném případě nedošlo k natolik intenzivnímu zásahu do Vašich osobnostních práv, který by odůvodňoval poskytnutí finanční kompenzace (jako přiměřenou kompenzaci si lze ve Vašem případě představit např. písemnou omluvu švadleny). V tomto ohledu je nutné si uvědomit, že prostým uveřejněním Vaší podobizny na webových stránkách švadleny (kdy účelem tohoto zveřejnění byla prezentace Vašich šatů, nikoli Vaší osoby) nebyla nijak dotčena Vaše lidská důstojnost či Vaše vážnost ve společnosti. Tyto okolnosti spolu s poměrně malým rozsahem zásahu (zveřejnění jediné fotografie na jedné webové stránce) by dle mého názoru pravděpodobně vedly soud k zamítnutí Vaší žaloby na poskytnutí finanční kompenzace (vše by však záleželo na úvaze konkrétního soudce, která se může od mého názoru samozřejmě lišit).
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že pokud švadlena pro prezentaci šatů na svých webových stránkách použila cizí fotografii (tzn. fotografii, jejímž autorem byl někdo jiný), a to aniž by s tím autor této fotografie vyslovil souhlas, mohla se dopustit zásahu do autorských práv autora předmětné fotografie. Z tohoto důvodu by se mohl autor předmětné fotografie na švadlenu obrátit s některým z požadavků dle § 40 autorského zákona.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 40/1964 Sb. , Občanský zákoník
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde (s výjimkou právních předpisů již neplatných) :
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.