Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ochranné pásmo lesa a také vysoké napětí zasahují na můj pozemek bez mého souhlasu. Mám právo na finanční kompenzace, musím toto omezení strpět? Děkuji, Jaroslav.

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím pracovně do 2 částí:
1/ Vysoké napětí:
Je-li na Vámi vlastněném pozemku umístěno vedení vysokého napětí, je možné, aby Vám byla poskytnuta určitá kompenzace (ovšem pouze za splnění stanovených podmínek). Je velmi důležité, kdy bylo předmětné vedení na Vašem pozemku vybudováno (tzn. za jaké právní úpravy) ; některá práva totiž v průběhu času zanikají (nelze proto vyloučit, že tato práva zanikla např. již v době, kdy pozemek vlastnil Váš právní předchůdce). Jelikož z dotazu nevyplývá, kdy bylo předmětné vedení na Vašem pozemku vybudováno, budu se zabývat pouze současnou právní úpravou.
Dle § 24/3 písm. e) a f) energetického zákona je provozovatel přenosové soustavy oprávněn:
- zřizovat a provozovat na cizích nemovitostech zařízení přenosové soustavy, přetínat tyto nemovitosti vodiči a umísťovat v nich vedení,
- vstupovat a vjíždět na cizí nemovitosti v souvislosti se zřizováním, obnovou a provozováním přenosové soustavy.
Za účelem výkonu práv dle prvé odrážky výše je provozovatel přenosové soustavy povinen zřídit věcné břemeno umožoující využití cizí nemovitosti (nebo její části), a to smluvně s vlastníkem nemovitosti; v případě, že vlastník není znám nebo určen nebo proto, že je prokazatelně nedosažitelný nebo nečinný nebo nedošlo k dohodě s ním, může provozovatel přenosové soustavy iniciovat zahájení vyvlastňovacího řízení (v jehož rámci by bylo věcné břemeno k nemovitosti zřízeno i bez souhlasu jejího vlastníka) (§ 24/4 energetického zákona).
Z dotazu nevyplývá, zda je k Vašemu pozemku takové věcné břemeno již zřízeno (resp. zda se tak nestalo v minulosti). Věcná břemena dle energetického zákona (resp. dle právních předpisů, které upravovaly oblast energetiky dříve) nemusí být zanesena do katastru nemovitostí. Zjistit, zda je věcné břemeno zřízeno či nikoli je tak možné dotazem u příslušného provozovatele přenosové soustavy.
Co se týče finanční kompenzace, je podstatný § 24/9 energetického zákona, dle něhož platí, že pokud byl vlastník nebo uživatel nemovitosti v důsledku výkonu práv provozovatele přenosové soustavy (podle některé ze shora uvedených odrážek) omezen v obvyklém užívání nemovitosti nebo mu vznikla újma na majetku, má právo na přiměřenou jednorázovou náhradu. Právo na náhradu lze uplatnit u provozovatele přenosové soustavy do 2 let ode dne, kdy k omezení nebo újmě došlo, jinak právo zaniká. Obdobné pravidlo však bylo obsaženo i v předchozí právní úpravě, nelze proto vyloučit, že právo na finanční kompenzaci zaniklo již v době, kdy předmětný pozemek vlastnil Váš právní předchůdce.
Vše shora uvedené platí rovněž pro provozovatele distribuční soustavy (§ 25 energetického zákona).
V současné chvíli Vám doporučuji kontaktovat příslušného provozovatele přenosové/distribuční soustavy s dotazem, zda bylo v minulosti k Vašemu pozemku zřízeno věcné břemeno (pakliže ne, můžete zahájit jednání o uzavření smlouvy o úplatném zřízení věcného břemene) a máte-li právo na finanční kompenzaci za omezení ve výkonu Vašeho vlastnického práva.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že existence ochranného pásma vedení vysokého napětí neznamená, že by na Vašem pozemku byla definitivně vyloučena jakákoli stavební činnost. Podmínky pro stavební činnost v ochranném pásmu elektrizační soustavy jsou zakotveny v § 46/8 a 11 energetického zákona.
2/ Ochranné pásmo lesa:
Dle § 14/2 lesního zákona platí, že má-li být na pozemku do vzdálenosti 50 m od okraje lesa provozována stavební činnost, bude v rámci předcházejícího územního a stavebního řízení zapotřebí získat (kromě jiného) i závazné stanovisko orgánu státní správy lesů.
V tomto případě však nelze hovořit o ochranném pásmu lesa, neboť na pozemcích do vzdálenosti 50 m od okraje lesa není lesním (ani jiným) zákonem zakázána určitá činnost, nýbrž lesní zákon toliko stanoví, že v rámci územního a stavebního řízení, která se budou týkat těchto pozemků, bude zapotřebí získat i závazné stanovisko orgánu státní správy lesů.
Z výše uvedených důvodů Vám nenáleží žádná finanční kompenzace, neboť výkon Vašeho vlastnického práva k pozemku není existencí "ochranného pásma lesa" nijak dotčen.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že dle § 20/2 lesního zákona je na pozemcích do vzdálenosti 50 m od okraje lesa zakázáno rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 458/2000 Sb. , o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon)
zákon č. 289/1995 Sb. , o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.