Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj bratr, zemřel 14/03/2015, byl 11/2007 okresním soudem zbaven způsobilosti k právním úkonům. Tentýž soud v 01/2011 přijal usnesení o nařízení exekuce a pověřil jejím provedením soudního exekutora, který provedl doručení písemností fikcí na adresu trvalého pobytu, neboť adresát obsílky nepřijal, s největší pravděpodobností byl hospitalizován v Psychiatrické nemocnici.

Soudní exekutor tvrdí, že doručoval v souladu se zákonem na adresu evidovanou v centrálním systému evidence obyvatel a nebylo mu (soudnímu exekutorovi) známo, stejně jako exekučnímu soudu, že bratr měl ustanoveného opatrovníka, neboť toto nebylo zaznamenáno v Centrální evidenci obyvatel. Můj dotaz zní: Kdo je povinen po nabití právní moci rozsudku okr. soudu o zbavení způsobilosti a ustanovení opatrovníka toto oznámit do centrální evidence obyvatel? Pro úplnost uvádím, že jsem po dědickém řízení novým povinným já, nezpochybňuji oprávněnost exekuce, ale jsem si jist, že kdyby bylo jednáno s opatrovníkem (ihned na začátku dané kauzy – nebylo s ním jednáno vůbec, opatrovníkem byla obec), tak by výsledná suma nemusela nabýt téměř sedmi násobku; vymáhaná pohledávka vznikla roku 2004. Děkuji, Nikolas

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že ke zbavení způsobilosti k právním úkonům došlo v listopadu roku 2007, je nutné vycházet z tehdy platného a účinného znění zákona č. 133/2000 Sb. , o evidenci obyvatel.
Dle ust. § 6a písm. b) zákona o evidenci soud 1. stupně předává informace o zbavení způsobilosti k právním úkonům obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, v jejímž správním obvodu se daná osoba přihlásila k trvalému pobytu nebo zde má povolený pobyt, a to bez zbytečného odkladu po právní moci rozhodnutí o zbavení způsobilosti k právním úkonům.
Následně tuto informaci tento obecní úřad předává dále ministerstvu jako správci evidence obyvatel.
K dnešnímu dni je postup zjednodušen, kdy zápis do evidence provede přímo soud prvního stupně, který v dané věci (zbavení/omezení způsobilosti, dnes (01.02.2016) nazvané omezení svéprávnosti) rozhodoval.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.