Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.03 (126 hlasů)
Skoro před 15-ti lety jsem půjčila svému známému peníze a také jsem mu zařídila půjčku od mých známých. Napsal mi směnku na celkovou zapůjčenou částku a já jsem napsala směnku známým, protože na tom trvali, že znají mě a věří mi. Peníze byly zapůjčeny cca na 2 měsíce ( jednalo se o 1.400.000,- z toho 400.000 bylo mých). V době splatnosti však peníze nevrátil. Podařilo se mi alespoň aby po částech vrátil cca 400.000,- ale pak úplně splácet přestal.

Mí známí – teď už věřitelé předali věc soudu a byl vydán směnečný platební rozkaz, samozřejmě na částku kterou jsem nebyla schopná sama splatit, pak byla nařízena exekuce na můj plat 2003, následně v roce 2004 provedena i exekuce movitého majetku – dodnes jsem nedostala vyúčtování ani nějaký soupis jen ten, co napsal soudní vykonavatel u mě doma na cáru papíru vytrženém ze sešitu. Dále pak mi byl minulý měsíc zablokovaný účet na který mi chodí výplata a výživné pro dceru. Podotýkám, že od té doby co mám exekuci na plat mi částku pravidelně v zaměstnání strhávají a odesílají a i když jsem byla nemocná, sama jsem peníze odeslala, protože jsem měla malou výplatu a neměla jsem ani minimum (to bylo únor, březen 2009). Také byla pohledávka kterou mi má dlužník splácet, přikázána na uspokojení pohledávky mého věřitele. Ten samozřejmě od začátku nesplatil ani korunu. Při dotazu u exekutora mi bylo řečeno, že s tím nic dělat nemohou, že ho vyzvali a on neuposlechl.
Prosím tedy o radu zda je možné se nějak domoci aby i on splácel (vzhledem k tomu, že peníze dostal on a ne já). Nejsem schopna podle mých příjmů dluh sama splatit (splácím cca 3000,- měsíčně). Jak je vůbec možné, že splácet pokud nechce nemusí? Dlužník se odstěhoval nemám na něj žádný kontakt.
Dále se chci zeptat, zda je možné, že doposud zabavené věci nebyly prodané (nyní již nemají asi vůbec žádnou cenu, když byly zabavené v roce 2004). A je možné, že mi bude provedena i další exekuce na movitý majetek když původní není vyúčtovaná. Nemám nic, zas by mi vzali žehličku a starou televizi po rodičích.
Jsem z toho nešťastná, ale nevím jak bych měla dlužníka donutit aby alespoň splácel se mnou. Prostředky na právníky nemám, jsem sama s dcerou. Děkuji, Petra

ODPOVĚĎ:
Dlužník, za kterého jste ručila, se úmyslně vyhýbá zaplacení jím dlužné částky. Právní prostředky jsou pouze takové, že můžete podat žalobu k soudu spolu s žádostí o bezplatnou právní pomoc. Formulář k přidělení bezplatného právního zástupce si můžete vyzvednout na podatelně soudu.
Ve Vašem případě se však obávám, že již došlo k promlčení jeho pohledávky. Pokud by tedy dlužník u soudu podal námitku promlčení, soud by Váš nárok neuznal. Je škoda, že jste otálela a žalobu k soudu nepodala už dávno.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.