Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ve vyúčtování služeb za rok 2012 pronajímatel vyčíslil nedoplatek cca 3000 Kč. Jako nájemník jsem v řádném termínu uplatnil reklamaci pro věcné a formální nesprávnosti, pronajímatel podal žalobu, soudní řízení dosud trvá. V následujícím vyúčtování za rok 2013 z vyúčtování vyplývá přeplatek cca 2500 Kč, pronajímatel mi však tento přeplatek nevrátil s odůvodněním, že provedl zápočet s nedoplatkem za rok 2012.

Je postup pronajímatele oprávněný, když se stále ještě jedná o pohledávku spornou? Dle zákona č. 67/2013, § 13, odst. 2 lze požadovat poplatek z prodlení i vůči poskytovateli služeb. Je možné obdobný nárok (poplatek nebo úrok z prodlení) uplatnit i pro období před účinností tohoto zákona? Děkuji, David

ODPOVĚĎ:
Mají-li věřitel a dlužník vzájemné pohledávky, jejichž plnění je stejného druhu, zaniknou započtením, pokud se vzájemně kryjí, jestliže některý z účastníků učiní vůči druhému projev směřující k započtení. Zánik nastane okamžikem, kdy se setkaly pohledávky způsobilé k započtení. Ve Vámi uvedeném případě však ze strany pronajímatele započtení není možné, neboť o existenci dluhu je spor. Není tedy splněna základní podmínka pro započtení a totiž existence pohledávky u jedné ze stran. Před účinnost zákona v tomto případě jít nelze. Vámi uvedený zákon nabyl účinnosti 1.1.2014.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.