Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Před sňatkem jsem vlastnil majetek nespadající do SJM (nemovitosti a dědictví), který jsem v průběhu manželství prodal. Získané osobní finanční prostředky jsem několikrát použil na pokrytí finančních nedostatků rodiny (koupě pozemku, stavba RD) a zase je časem získal zpět z rodinných úspor.

Naposled jsem je půjčil k finanční investici, kterou provedla manželka (byla oslovena nabídkou), ale s podmínkou, že vklad dostanu zpět z úspěšné investice (jakmile bude dosaženo dohodnuté výše stavu) nebo z rodinných úspor v případě neúspěchu. Světová ekonomická krize zablokovala investici, kde ještě běží vymáhání dluhu (žádost manželky o zastupování pro AK). Nyní se manželka nechce znát k závazku nás dvou manželů, ke mně jako věřiteli a chce, abych čekal na výsledek vymáhání dluhu s tím, že pokud se nepovede, tak nedostanu nic a jí se dluh netýká. Já požaduji vyrovnání zapůjčené investované částky z rodinného majetku po prodeji našeho RD a případný úspěšný výsledek vymáhání posléze rozdělit napůl. Manželka si činí nárok na zisk bez vazby k dluhu a se mnou nechce jednat. Děkuji, Daniel.

ODPOVĚĎ:
Jestliže jste vložil prokazatelně své výlučné prostředky do SJM, pak máte nárok na jejich náhradu. Náhradu však můžete požadovat teprve v rámci rozvodu. Po dobu manželství totiž mezi manžely neběží promlčecí lhůta, což znamená, že Vaše pohledávka "dospěje" a stane se vymahatelnou teprve rozvodem. V rámci vymáhání náhrady ale budete muset jasně prokázat, že šlo o Vaše výlučné prostředky a dokázat je specifikovat mimo SJM. Výpisy z účtu a podobně. Doporučuji reálie tohoto závazku stvrdit s manželkou jejím uznáním závazku. Ohledně samotné existence Vaší pohledávky doporučuji pro vyloučení pochybností obrátit se na advokáta.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.