Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem v insolvenci již 1 rok (09/2015-09/2016). Schválení proběhlo díky darovací smlouvě ve výši 2900 Kč měsíčně po dobu 5 let. Vypočítané to je na 36%. V tu dobu jsem byla nezaměstnaná. Mám 1 vyživovací povinnost vůči 9letému synovi. Od října 2016 nastoupím do zaměstnaní s výdělkem zhruba 15.000,- čistého měsíčně.

Jsem samoživitelka. Chtěla bych se tedy zeptat, jak se dá vypočítat částka, kterou mi správce může vzít ještě z výplaty, i když splácím darem. Jde zažádat soud o ukončení (odpuštění) zbytku splácení insolvence, pokud zaplatim 36% financí, které mi byly vyměřeny. I za předpokladu, že by to mohlo být splacené do následujícího roku. Takže by to netrvalo 5 let, ale 2 roky. Jestli je to vůbec možné. Děkuji Hana

ODPOVĚĎ:
V prvé řadě informujte soud a insolvečního správce o novém zaměstnání. Insolveční správce by Vás rovněž měl informovat, kolik Vám bude srážet ze mzdy.
Nicméně dle ust. § 398 odst. 1 insolvenčního zákona jste povinna po dobu 5 let měsíčně splácet nezajištěným věřitelům ze svých příjmů částku ve stejném rozsahu, v jakém z nich mohou být při výkonu rozhodnutí nebo při exekuci uspokojeny přednostní pohledávky. Splátky tedy nejsou závislé na tom, zda splatíte více, než bylo původně předpokládáno. Strhávat by se Vám tak měla částka v zákonné výši po celou dobu, tedy 5 let a nikoli pouze 2. Soud by Vám tedy nic předčasně neodpustil.
Srážky ze mzdy ve výši 15.000,- Kč budou činit 4.851,- Kč. Srážky z Vaší přesné mzdy si můžete zjistit např. zde, kde zadejte, že se jedná o přednostní pohledávku:
http://ekcr.cz/?p=kalkulacka_1

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.