Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dluh na poplatcích na byt v dědickém řízení vznikl u bytového družstva BD, teď přešel na SVJ. Chtěli, abychom zaplatili dluh, kdy nevěděli o smrti zůstavitele tj. ústní dohoda na zbytek až po ukončení dědictví. Teď to popírají a chtějí dluh zaplatit ještě před ukončením dědictví, na což dle notáře nemají právo.

Nejsme ještě majitelé. Tvrdí, že nemohli zlikvidovat bytové družstvo BD, kvůli tomu, že náš byt je v dědickém řízení s dluhem a chtějí nám k dluhu naúčtovat i odměnu likvidátorky bytového družstva BD! Až teď si konečně odhlasovali, že náš dluh u BD podstoupí SVJ, aby mohli zrušit BD. Domnívám se, že to mohli udělat hned. Mohou nám kvůli jejich průtahům účtovat odměnu likvidátorky BD? Děkuji, Zbyněk.

ODPOVĚĎ:
V žádném případě.  Skutečnost, že byt byl předmětem dědického řízení nemá vůbec na odměnu likvidátorky žádný vliv,  nikdo Vám tuto odměnu účtovat nemůže. Něco jiného by bylo, kdybyste úmyslně způsobovali průtahy, což jste nečinili.
Další věc je, že jste dědili byt, ale nikoliv dluh. S dluhem se měli přihlásit do dědického řízení. Pokud o úmrtí nevěděli, pak by měli vyvolat řízení o dodatečném projednání dědictví a tam by mělo být rozhodnuto, kdo je dědicem dluhu. To by mělo být důležité zejména pro SVJ, protože z účetního pohledu potřebují podklad pro úhradu, tedy z jakého titulu jim nějaká konkrétní osoba - odlišná od původního dlužníka -  hradí dluh.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.