Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel zemřel v 10/2016. Do dědického řízení jsou zahrnuti i dva synové z předešlého manželství, kterým manžel již za trvání našeho manželství převedl byt, který vlastnil. Bude toto zohledněno? Dále v 09/2016 byl zakoupen nový vůz, na který mi přispěli rodiče finanční částkou 300 000 Kč (finanční prostředky mají z prodeje polí, lesů a nyní již chalupy - rodiče jsou ročníky 1924 a 1931).

Stačilo by napsat čestné prohlášení rodičů o poskytnutí finančních prostředků výhradně na koupi vozidla, za účelem, že je vozím k lékaři, poskytování jejich potřebných služeb atd. Kdo by mi pomohl napsat toto čestné prohlášení, případně jinak ošetřit. Děkuji, Barbara

ODPOVĚĎ:
V dědickém řízení dojde k zohlednění převedení bytu za života Vašeho manžela na jeho syny jen v případě, že pokud by z jeho pozůstalosti žádali svůj zákonný podíl, můžete navrhnout započtení daru bytu na jejich dědické podíly. Notář by darování měl zohlednit tak, že pokud by byla hodnota darovaného bytu stejná nebo vyšší než hodnota podílu z dědictví připadající na oba syny, tak tito synové z dědictví již nic neobdrží.
Pokud jde o auto, tak by mělo stačit čestné prohlášení Vás a Vašich rodičů, že Vám rodiče darovali částku ve výši 300.000 Kč a že za tuto částku jste zakoupila vozidlo, které tudíž nespadá do společného jmění manželů a tedy nespadá do dědického řízení. Jak sepsat takové prohlášení by Vám měl poradit i notář, který vyřizuje pozůstalost po Vašem manželovi.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.