Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jaká jsou práva při zřizování pastvin v bytové zástavbě? Soused spásá louku koňmi hned za mým plotem, t.j. cca 20 m od mých oken. Vše udržuje sice v čistotě, nicméně i provozu koní zůstává pach a hmyz na pastvině. Jaká mám v tomto případě práva? Děkuji za odpověď. Vojtěch

ODPOVĚĎ:
Právní úprava provozu pastvin není. Platí zde generální pravidlo vlastnictví a to: Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek.
Tudíž se můžete obrátit se svou stížností na příslušný orgán státní správy (obecní úřad) a nebo soudní žalobou na porušení této povinnosti.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.