Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Vložila jsem své peníze do rekonstrukce a modernizace vybavení domu svého přítele. Jsme spolu 3 roky, chci mít jistotu kdyby zemřel že dostanu své peníze zpět. (650 tis. + 250 tis. stavební spoření, překlenovací úvěr). Předpokládala jsem zajištění darováním poloviny domu. Nyní to padlo, prý až prodá jeho otec svůj dům, dá mi ty peníze. Navíc neví kdy a kolik. Nyní se diví, kam mé peníze přišly, že ví tak o 300 tis. To mě vede ke zjištění mých možností, i kdybych přijala jeho verzi, dál budeme vše spolu udržovat, platit a předpoklad je že získá nejvýš 500 tis.

Na závěť nepřistoupím mohl by ji bez mého vědomí zrušit. Jeho dcera hodně dluží, až by jednou dědila (i zadlouho) mohou po dědictví jít banky kterým dluží? Děkuji, Dana.

ODPOVĚĎ:
Skutečnost je taková, že pokud jste schopná prokázat jaké investice byly vloženo do domu (tedy zhodnocení cizí věci) mohla byste po dědicích žádat vyplacení. Skutečnost je ovšem taková, že by to bylo velmi složité. Můžete zvolit některou z následujících variant:
a) Váš přítel písemně uzná dluh vůči Vám a zaváže se ho do určité doby uhradit.
b) přistoupíte na závěť  a budete důvěřovat, že závěť nebude bez Vašeho vědomí změněna.
Není zřejmé, zda se jedná o dceru přítele nebo dceru otce přítele (tedy přítelovu sestru) – v každém případě, ale platí, že pokud je dědic zadlužen, tak okamžikem nabytí dědictví splývá majetek dlužníka s dědictvím a věřitelé se mohou uspokojit i z tohoto nově nabytého majetku.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.