Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Zdědila jsem rodinný dům ze čtyřicátých let, jehož tři obvodové zdi jsou na mém pozemku a jedna obvodová zeď tvoří hranici mezi pozemkem mým a pozemkem sousedů. Sousedé si někdy v poválečné době „přilepili“ kůlnu na naši obvodovou zeď, v té době ještě neomítnutou, postavenou z červených cihel. Tak se stala obvodová zeď mého domu zároveň zadní stěnou sousedovy kůlny.

Od té doby nebyla tato zeď nikdy opravovaná a stala se přístupovou cestou drobných hlodavců do mého bytu. Tento stav bych chtěla letos řešit. Z důvodu úsporu energie se chystám mj. i k celkovému zateplení obvodových stěn domu. Můj dotaz zní: mám ze zákona nějaké právo, aby mě sousedé umožnili opravu obvodní zdi (která je v jejich užívání a o kterou nepečují, protože tato zeď není jejich majetkem)? Mají vůbec právo používat stěnu mého domu zároveň jako stěnu své (ne moc udržované) kůlny? Děkuji, Marie

ODPOVĚĎ:
Zda mají právo užívat stěnu domu pro potřeby své kůlny nelze jednoznačně říci – záleží na dohodě s původním vlastníkem domu.
Zateplit a opravit dům právo samozřejmě máte. Nejlepší by bylo pochopitelně, kdybyste se dohodla se sousedy na dobrovolném odstranění kůlny. Do budoucna by bylo dobré, od sousedů odkoupit pruh pozemku, ať stavba není přímo na hranici pozemků (samozřejmě pokud by to bylo možné).
Pokud se budou sousedé vzpírat, budete se muset zajímat o status jejich kůlny – zda se jedná o stavbu povolovanou stavebním úřadem (a s ním potom případně řešit požadavek na odstranění této stavby), pokud by se o takovou stavbu nejednalo, musela byste se obrátit na soud s žalobou na vyslovení zákazu rušení vlastnického práva, tím, že Váš dům napadají hlodavci v důsledku nezájmu souseda o jeho stavbu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.