Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Po zemřelém otci jsme tři děti zdědili dům, kde již třicet let žije bratr se svou rodinou, dospělé děti, vnuci. Všichni tu mají trvalé bydliště. Peníze na vyplacení nemají. Já se sestrou chceme, aby se dům prodal, bratr také souhlasí, ale nic pro to nedělá a ani s tím neseznámil rodinu, aby si hledali náhradní bydlení. Co můžeme dělat my, pokud bratr nakonec nebude souhlasit s prodejem? Jak máme naložit se zbývajícími členy rodiny? Děkuji za odpověď. Eleonora


ODPOVĚĎ:
Čistě právnicky vzato jste každý z Vás třetinovým vlastníkem, takže máte právo rozhodnout o osudu nemovitosti hlasováním a tak se jako spoluvlastníci „dohodnout“ (v podstatě bratra přehlasovat) na úplném prodeji nemovitosti a nemovitost dát k nabídce ke koupi.

Bratrovu rodinu s rozhodnutím prostě seznamte sami, když se bratr k tomu nemá. Nebo můžete podat návrh na soud na zrušení spoluvlastnictví s tím, že bude společná věc (nemovitost) prodána v soudem nařízené dražbě a výtěžek rozdělen mezi bývalé spoluvlastníky rovným dílem nebo podle podílů.

Pokud nechcete zvolit ani jednu z variant, můžete se zkusit dohodnout na finanční kompenzaci – bratrova rodina užívá společnou nemovitost nad bratrův podíl, a tudíž by s Vámi – jako spoluvlastníky nemovitosti – mohla být uzavřena např. nájemní smlouva a placeno nájemné. A nebo se do domu můžete prostě nastěhovat nebo si do příslušných prostor sehnat cizí nájemníky, jejichž nájemné pro Vás bude aspoň nějakým finančním přínosem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.