Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Otec přítele byl hospitalizován v nemocnici od 12.7.2016 a zemřel v ní dne 16.8.2016. Jeho vnuk jej dne 5.8.2016 navštívil v nemocnici, aby mu podepsal darovací smlouvu na byt, kde byla na této darovací smlouvě podepsaná i jeho stále žijící manželka (nechala si dát na tento byt věcné břemeno při podpisu darovací smlouvy - je v ní toto uvedeno).

Mám kopie lékařských zpráv, kde dne 15.7.2016 byl jeho otec na psychiatrickém vyšetření, kdy jej chtěli převést do psychiatrické léčebny na základě kognitivní poruchy (stařecká demence) a depresivním stavům. Můj dotaz zní, zda se můžeme s vnukem, který tento byt neprávem a úmyslně nechal přepsat na sebe, ještě když přítelův otec žil, soudit, aby byt nebyl součástí dědictví a zda je šance vyhrání sporu? Děkuji. Milada.

ODPOVĚĎ:
Váš přítel má pochopitelný zájem na tom, aby byla platnost předmětné darovací smlouvy zpochybněna, tzn. aby bylo soudem určeno, že předmětná darovací smlouva je neplatná a byt se tudíž stává součástí pozůstalosti po otci Vašeho přítele a musí být vypořádán v rámci dědického řízení.
Za tímto účelem se může Váš přítel obrátit na místně příslušný okresní soud s tzv. určovací žalobou (§ 80 Občanského soudního řádu), v jejímž rámci se bude domáhat, aby byla předmětná darovací smlouva soudem prohlášena za neplatnou.
Určovací žalobu může Váš přítel opřít o § 581 občanského zákoníku, dle něhož platí, že právní jednání osoby jednající v duševní poruše, která ji činí neschopnou právně jednat, je neplatné. Za duševní poruchu lze v tomto ohledu považovat jakýkoli duševní stav člověka, který mu znemožňuje řádně se rozhodovat či projevovat svou vůli (např. pochopit podstatu právního jednání), což by mohl být rovněž případ otce Vašeho přítele v okamžiku podpisu předmětné darovací smlouvy.
Neplatnost právního jednání dle shora zmíněného § 581 občanského zákoníku je tzv. absolutní neplatností, tzn. že účinky této neplatnosti působí proti každému a neplatností stižené právní jednání je neplatné od samého počátku (nahlíží se tedy na něj, jako by k němu nikdy nedošlo).
Vašemu příteli lze doporučit kontaktovat advokáta (který se zabývá oblastí občanského práva) :
www.advokatikomora.cz
s jehož pomocí může podat k soudu určovací žalobu.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 99/1963 Sb. , Občanský soudní řád
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.