Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pokud mi dcera po dohodě darovala část podílu na domě (darovací smlouvou u notáře) a momentálně běží na katastru nemovitostí 20 denní lhůta, je po této lhůtě nějaká doba, během které může dcera převod zrušit? Dcera vydírá, že pokud jí nezaplatím různé věci (nákup na rohlik.cz, restaurace, cesty autobusem, elektroniku atd.), tak že to okamžitě zruší (ví, že tento přepis nestál málo a záleží mě na něm).

Bohužel dělá stále nové a nové dluhy, které za ní musím platit a záleží mě proto na tom, aby neměla podíl na domě a později, aby zde neměla i trvalé bydliště, aby na mě nechodily případní exekutoři. Na nemovitosti je více spoluvlastníků. Dům má podílové vlastnictví, kdy jednu bytovou jednotku vlastní i tchán. Zbylé dvě bytové jednotky vlastním já 1/3, starší dcera má 1/3 a zmíněná nejmladší dcera má také 1/3. Dále mi dcera darovala i podíl na zahradě, kde máme s dcerami každá 1/9 zbytek vlastní tchán. Žaneta

ODPOVĚĎ:
Ne, převod zrušit nemůže. Musela by se obrátit na soud a namítat buď neplatnost darovací smlouvy nebo vrácení daru, ovšem za situace, kterou nastiňujete, není reálné, že by u soudu uspěla. Její výhružky tedy nemají reálný základ a řízení na katastru nemovitostí už nijak pozastavit nemůže.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.