Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Bydlíme v rodinném domě v Praze 10. Sousedi mají necelý metr od hrany našeho pozemku vzrostlý ořešák, který je nakloněný nad naší zahradu. Cca polovina koruny stromu je přímo nad naším pozemkem. Vzhledem k velikosti ořešák stíní velkou část naší zahrady. V případě silnějšího větru nebo deště máme na zahradě polámané větve z tohoto ořešáku a na podzim větší část listí. Soused dosud na naše žádosti alespoň o odřezání větví, které zasahují přímo nad náš pozemek, nereagoval.
Prosím o informace a radu, jak nejlépe postupovat:
1. existuje předepsaná vzdálenost stromu od hranice sousedního pozemku
2. je povinností majitele pozemku na kterém jsou stromy, aby větve těchto stromů nezasahovaly nad sousední pozemek (pozemky)
3. kde můžeme požádat o pomoc ři řešení tohoto problému (místní úřad...)
Předem děkuji, Monika


ODPOVĚĎ:
Soused může mít strom přímo na hranici svého pozemku. Nikdo však nesmí zasahovat nad míru přiměřenou poměrům do výkonu vlastnického práva souseda. Ve Vašem případě se dá situace jistě posoudit, jako zásah do výkonu vlastnického práva a obtěžování nad míru přiměřenou poměrům.
Písemně vyzvěte souseda k odstranění větví, které přesahují na Váš pozemek. Pokud tak neučiní, můžete větve odstranit sami. Je však nutné tak učinit v období vegetačního klidu a šetrně. Doporučuji tento zásah konzultovat s odborníkem.
Pokud budete větve zkracovat, neměla byste při tom vstoupit na pozemek souseda.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.