Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V květnu 2016 jsme se se sousedem ústně dohodli na stavbě plotu mezi našimi pozemky firmou. Ploty jsou v jedné linii. Abychom nemuseli nechat v polovině délky plotu zkracovat podhrabové desky (zbytek je odpad) dohodli jsme se na celých polích plotu průběžně jak to vyjde a náklady na oba ploty rozdělíme na půl a soused mi polovinu zaplatí.

Smlouvu o dílo na oba ploty jsem podepsal já. Domluvení firmy, přípravu terénu, dozor při stavbě a zaplacení celkové částky jsme byli dohodnuti se sousedem, že vezmu na sebe. 30.6.2016 jsem fakturu zaplatil a soused mi poslal peníze teprve 8.7.2016 a to jen částku odpovídající skutečným nákladům na jeho kratší část plotu. O dalším dorovnání se nechce bavit, i když před třemi svědky přiznal dělení nákladů půl na půl. Mám šanci dlužnou částku (1500, -Kč) získat? Děkuji Ivan

ODPOVĚĎ:
Pokud je plot postaven mezi sousedními pozemky a nestojí pouze např. na Vašem pozemku, pak se uplatní ustanovení § 1024 odst. 1 Občanského zákoníku, který stanoví, že "Má se za to, že ploty, zdi, meze, strouhy a jiné podobné přirozené nebo umělé rozhrady mezi sousedními pozemky jsou společné." Dále pak § 1025 stanoví, že "Kde jsou rozhrady dvojité nebo kde je vlastnictví rozděleno, udržuje každý svým nákladem, co je jeho.". Z uvedeného tedy plyne, že pokud plot stojí mezi Vaším pozemkem a pozemkem souseda, měli byste se na hrazení jeho stavby podílet rovným dílem, tedy půl na půl. Pokud nebude soused ochoten uhradit zbývající částku dobrovolně, nezbude Vám, než se obrátit s žalobou na úhradu dlužné částky (= žalobou na plnění) na soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.