Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím v bytě bývalého manžela na základě nájemní smlouvy a on užívá moji polovinu rekreační chaty, kam se odstěhoval. Nyní chce chatu celou pro sebe a navrhuje za moji polovinu chaty mě zřídit věcné břemeno dožití – služebnost zde v jeho bytě. Pokud se mám vzdát poloviny chaty, ráda bych toto věcné břemeno rozšířila i na naše dvě dcery.

Abych jim zajistila, že byt bývalý manžel po mé případné dřívější smrti neprodá nebo alespoň je částečně vyplatí za zrušení jejich břemene – lze to tak udělat? Budu muset platit nějaké poplatky? Mám právo na soukromí v bytě se zřízením věcného břemena na celý byt a žádat, aby bývalý manžel chodil na návštěvu pouze v době, kdy jsem doma? Nyní má můj bývalý manžel od bytu klíče a zásadně chodí v době, kdy jsem v práci, prohlíží mi moje věci a dělá v bytě nepořádek, nechá všude rozsvíceno apod. a následně mi píše bezdůvodně urážlivé emaily. Děkuji, Leontýna.

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě by se jednalo ke zřízení věcného břemene v podobě služebnosti bytu dle ust. § § 1297 občanského zákoníku. Samozřejmě nic nebrání tomu, aby došlo také ke zřízení služebnosti pro Vaše dcery, případně je možné se dohodnout tak, že se služebnost bude dle ust. § 1302 občanského zákoníku vztahovat také na Vaše dědice, tedy na obě dcery.
Ohledně placení poplatků a dalších podmínek, pak doporučuji veškeré záležitosti vyřešit přímo ve smlouvě o zřízení věcného břemene, např. že budete platit pouze spotřebu energií. Ve smlouvě pak bude mužné také upravit to, kdy bude manžel moci vstupovat a kontrolovat byt, např. po předchozím upozornění a pouze ve dnech pracovního klidu apod. S ohledem na jeho dosavadní chování by bylo možné zvážit i sjednání smluvní pokuty pro případ porušení jeho povinností.
Ohledně sepsání smlouvy doporučuji se obrátit na advokáta, seznam naleznete např. zde:
wwww.advokatikomora.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.