Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme vzrostlý starší ovocný (již neplodící) strom na hranici pozemku se sousedem, jemuž vadí přesahující větve. Dle nového zákoníku nás vyzval, abychom větve v plném rozsahu odstranili, jinak tak učiní sám. Pod stromem parkuje automobil a padající listí a okvětní lístky mu na něj zcela logicky padají, což mu vadí.

Strom má však většinu větví k sousedovi a po jejich odstranění by ze stromu zbyl skomírající pahýl. Jak postupovat? Strom mu ani nestíní, ani nebere živiny jeho plodinám, ani nehrozí jeho pád. Myslím si, že jeho stížnost je neoprávněná. Děkuji, Františka.

ODPOVĚĎ:
V tomto ohledu upozorňuji v první řadě na § 506/1 občanského zákoníku, dle něhož je součástí pozemku i prostor nad tímto pozemkem. Pokud tedy větve Vašeho stromu zasahují do prostoru nad sousedovým pozemkem, zasahují de facto do sousedova pozemku (a ruší ho ve výkonu jeho vlastnického práva k tomuto pozemku).
Ve Vašem případě je klíčový § 1016/2 občanského zákoníku, dle něhož platí, že neučiní-li to vlastník (Vy) v přiměřené době poté, co ho o to soused požádal, smí soused šetrným způsobem a ve vhodné roční době odstranit kořeny nebo větve strom přesahující na jeho pozemek, ovšem pouze za současného splnění těchto dvou podmínek:
- přesah větví či kořenů musí sousedovi působit škodu nebo jiné obtíže,
- působená škoda nebo jiné obtíže musí být takové intenzity, že převýší zájem na nedotčeném zachování stromu (nepostačí tedy jakákoli škoda nebo jiné obtíže).
Pakliže Vás soused vyzval k odstranění přesahujících větví, zastává dle všeho názor, že obě shora uvedené podmínky jsou splněny. Domníváte-li se, že některá z těchto podmínek (či obě podmínky) není splněna (a sousedovi tudíž nevzniklo právo větve odstranit), můžete postupovat následovně (samozřejmě za předpokladu, že se sousedem nebude možné se na zachování větví dohodnout) :
1/ Pořiďte fotodokumentaci předmětného stromu.
2/ Obraťte se na místně příslušný okresní soud s návrhem na vydání předběžného opatření (§ 74 a násl. Občanského soudního řádu). Prostřednictvím předběžného opatření lze prozatímně upravit poměry mezi účastníky budoucího soudního řízení (po vydání předběžného opatření je tedy nutné podat k soudu příslušnou žalobu, jak uvádím pod bodem 3/ níže). V tomto případě byste soudu navrhla, aby byl obsahem předběžného opatření zákaz odstranit přesahující větve Vašeho stromu (ze strany Vašeho souseda). Dle § 76/1 písm. e) Občanského soudního řádu může být totiž předběžným opatřením účastníku (Vašemu sousedovi) uloženo, aby něco vykonal, něčeho se zdržel (zdržel se odstranění přesahujících větví) nebo něco snášel.
3/ Podejte k soudu žalobu dle § 2903/2 občanského zákoníku. Dle tohoto ustanovení platí, že při vážném ohrožení může ohrožený (Vy) požadovat, aby soud uložil vhodné a přiměřené opatření k odvrácení hrozící újmy (touto újmou bude poškození Vašeho stromu, tedy vznik škody na Vaší straně).
4/ Pakliže by se soused rozhodl odstranit větve Vašeho stromu ještě před tím, než bude vydáno předběžné opatření (popř. i navzdory tomuto předběžnému opatření), bude možné, abyste mu v tom zabránila svépomocí. Dle § 14/2 občanského zákoníku platí, že hrozí-li neoprávněný zásah do práva bezprostředně, může jej každý, kdo je takto ohrožen, odvrátit úsilím a prostředky, které se osobě v jeho postavení musí jevit vzhledem k okolnostem jako přiměřené (přiměřenost svépomocné obrany je velmi podstatná, sousedovi např. nemůžete z důvodu ochrany přesahujících větví ublížit na zdraví).
Pro přípravu návrhu na vydání předběžného opatření a následně žaloby Vám doporučuji advokátní zastoupení:
www.advokatikomora.cz
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 99/1963 Sb. , Občanský soudní řád
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.