Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Soused 09/2014 postavil zeď, 07/2015 zeď bez našeho povolení nahodil tzv. lepidlem (vstoupil na pozemek bez naší přítomnosti) a 09/2016 chce na zeď dát fasádu. Při každém zásahu nám poničil záhony, vykácel vzrostlé tuje a zbylé chce vykácet teď. Zeď, ke které jsme dali souhlas, měla být o 30cm vyšší a měla být cihlová, to mám písemně.

Vždy říká, že mu túje vadí a že je vykácet může (ty zbylé jsou v těsné blízkosti zdi, u které máme sezení, jsou 2,40 cm vysoké jednou za rok stříhané). Mám strach, z důvodu fasády, že nám je opravdu vykácí. Nemám šanci to uhlídat, chodíme s manželem do práce a on je celý den doma, všechno dělá v době, když nejsme doma. Můžu se nějak bránit, aby mi každoročně vstupoval na pozemek, dělal škody a nikdy to nedal to do pořádku. Jeho zeď byla jiná než jsme povolili? Musím mu tu fasádu dovolit, on tvrdí, že ji může udělat i bez našeho souhlasu. Ještě se chci zeptat popřípadě negativní odpovědi, jestli mohu alespoň ovlivnit délku úpravy. Protože soused např. zděný plot o délce 17 m stavěl 4 měsíce. Mám obavy, že natažení fasády bude obdobné. Ještě jednou děkuji, Dita.

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím pracovně do 2 částí:
1/ Vstup na Váš pozemek:
Vstupu na Váš pozemek se soused může domáhat dvěma způsoby, a to dle občanského zákoníku nebo dle stavebního zákona.
Dle § 1022 občanského zákoníku platí, že nemůže-li se stavba (např. i zeď) postavit, opravit nebo obnovit jinak než užitím sousedního pozemku, má vlastník (zde Váš soused) právo po sousedovi (zde po Vás) požadovat, aby za přiměřenou náhradu snášel, co je pro tyto práce potřebné. Žádosti nelze vyhovět, převyšuje-li sousedův zájem na nerušeném užívání pozemku zájem na provedení prací.
Vzhledem k tomu, že soused nemůže svou zeď nahodit fasádou jinak než z Vašeho pozemku, má skutečně právo, abyste ho na svůj pozemek pustila. V tomto ohledu však upozorňuji na několik podstatných skutečností:
- aby soused mohl na Váš pozemek vstoupit, potřebuje k tomu Váš výslovný souhlas (nemůže tedy na Váš pozemek vstupovat, kdy se mu zlíbí),
- dovolíte-li sousedovi, aby na Váš pozemek vstoupil, můžete mu zároveň stanovit podmínky tohoto vstupu (zejména kdy může na pozemek vstoupit, jak dlouho se zde může zdržet, jak se zde má chovat, popř. že po skončení prací musí pozemek uvést do původního stavu) ;
- za vstup na Váš pozemek můžete po sousedovi požadovat přiměřenou náhradu (zejména finanční).
Pokud mezi Vámi a Vaším sousedem nedojde k dohodě o podmínkách vstupu na Váš pozemek, nezbude Vašemu sousedovi, než se v této věci obrátit na soud (což však spíše nepředpokládám) nebo na místně příslušný stavební úřad. Dojde-li stavební úřad k závěru, že k nahození sousedovy zdi fasádou je skutečně zapotřebí vstupu na Váš pozemek, uloží Vám povinnost vstup na Váš pozemek strpět (§ 141/1 stavebního zákona).
V této souvislosti upozorňuji dále na § 141/2 stavebního zákona, dle něhož musí ten, v jehož prospěch byla povinnost ke strpění vstupu na pozemek uložena (zde Váš soused), dbát, aby co nejméně rušil užívání sousedních pozemků nebo staveb a aby prováděnými pracemi nevznikly škody, kterým je možno zabránit. Po skončení prací je povinen uvést sousední pozemek nebo stavbu do předchozího stavu.
Zároveň Vám doporučuji provést důkladnou fotodokumentaci té části Vašeho pozemku, která sousedí se sousedovou zdí (pro snazší budoucí prokázání vzniku škody na pozemku).
Pokud Váš soused vstoupí na Váš pozemek bez Vašeho svolení či bez přivolení stavebního úřadu, zasáhne tím do Vašeho vlastnického práva. Není vyloučeno, abyste se po sousedovi následně domáhala náhrady (i finanční) za tento zásah (a to i soudní cestou).
2/ Poškození Vašeho pozemku:
Soused není v žádném případě oprávněn bez Vašeho souhlasu kácet túje na Vašem pozemku. V této souvislosti připomínám, že vyrůstají-li túje z Vašeho pozemku, jsou Vaším vlastnictvím (§ 1067 občanského zákoníku), tzn. že o jejich ne/pokácení rozhodujete výhradně Vy.
Pokud sousedovi Vaše túje vadí, může se postupem dle § 1017 občanského zákoníku domáhat toho, abyste tyto túje pokácela sama (to však samozřejmě pouze v případě, že jsou splněny podmínky dle tohoto ustanovení občanského zákoníku). Nevyhovíte-li jeho žádosti, nezbude mu, než aby se pokácení tújí domáhal soudní cestou. Není však možné, aby soused pokácel Vaše túje svépomocí.
Pokud soused Vaše túje pokácí (či Váš pozemek jakkoli jinak poškodí), vznikne na Vaší straně škoda, k jejíž náhradě bude soused povinen. Nebude-li soused ochoten tuto škodu nahradit dobrovolně, nezbude Vám, než se v této věci obrátit s žalobou na soud. Pro učinění tohoto kroku Vám doporučuji advokátní zastoupení:
www.advokatikomora.cz
Vnikne-li soused na Váš pozemek bez Vašeho souhlasu a pokácí zde túje, bude rovněž možné, abyste na něho podala trestní oznámení, neboť tímto počínáním se může dopustit trestného činu poškození cizí věci (dle § 228 trestního zákoníku). Lze předpokládat, že zahájení trestního stíhání by Vašeho souseda mohlo v tomto ohledu poněkud umravnit.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 40/2009 Sb. , trestní zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.